De in Armenië geredde leeuw Ruben is overgebracht naar een wildreservaat in Zuid-Afrika, waar hij eindelijk een beter leven krijgt. Eenzame Ruben was het enige dier dat overbleef uit een Armeense privédierentuin, nadat deze was gesloten toen de eigenaar overleed. De andere dieren werden overgeplaatst, maar voor de leeuw was er geen plaats. Hij verbleef vijf lange jaren in een veel te krappe kooi op een betonnen vloer.

leeuw Ruben
Ruben betreedt voor het eerst het Zuid-Afrikaanse reservaat | Foto: screenshot video ADI TV/YouTube

De redding werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Animal Defenders International (ADI) en Qatar Airways Cargo. Ruben maakte een lange reis van 8.300 kilometer over de wereld en verblijft nu in het ADI Wildlife Sanctuary (ADIWS) in Free State (Vrystaat) Zuid-Afrika. Na jaren van eenzaamheid, hoort hij nu weer leeuwenstemmen om zich heen. ADI-voorzitter, Jan Creamer:

“Leeuwen zijn de meest sociale van de grote katten en leven in het wild in familieverband. Het moet dus verschrikkelijk zijn geweest voor Ruben om geen contact of communicatie te hebben met andere leeuwen. Toen we hem voor het eerst over gras zagen lopen en hij de stemmen van zijn soortgenoten hoorde, met de Afrikaanse zon op zijn rug, kregen we allemaal tranen in onze ogen.”

In december vorig jaar werd de leeuw verplaatst van de kleine kooi naar een berenreservaat in de buurt van de Armeense hoofdstad Jerevan. Daar kreeg hij wat meer ruimte, een gezond dieet en een betere verzorging. Het was een tussenstap naar de echte vrijheid.
.

#GNvdD: Vereenzaamde leeuw eindelijk naar reservaat in Zuid-Afrika

Airco voor Ruben

Het transport naar Zuid-Afrika was nog onzeker, omdat ADI geen geschikte vlucht voor Ruben kon vinden vanuit Armenië. Het ‘WeQare’-initiatief van Qatar Airways Cargo bleek de oplossing te zijn. Qatar regelde een groter vliegtuig met ruimdeuren die groot genoeg waren voor Rubens krat op de passagiersroute vanuit Jerevan. Ook werd er een vrachtwagen met airconditioning ingezet om hem van het ene vliegtuig naar het andere te vervoeren in Doha. De voorzitter en vicevoorzitter van ADI, Jan Creamer en Tim Philips, reisden mee met de leeuw. SVP Cargo Sales & Network Planning bij Qatar Airways Cargo, Elisabeth Oudkerk:

“Toen Animal Defenders International ons benaderde en het trieste verhaal van Ruben, de eenzame leeuw, uitlegde, wisten we meteen dat we hem moesten helpen. Er komt heel wat logistiek kijken bij het verhuizen van dieren zoals Ruben. Van de luchthavens die erbij betrokken zijn, tot het in- en uitladen van de dieren uit het vliegtuig, tot het zorgen voor de juiste kooien en het welzijn van de dieren. Het vergt veel inspanning van ons team om een dergelijk transport te organiseren, maar het is waar we collectief erg trots op zijn om deel van uit te maken, wetende dat we hebben geholpen om iets terug te doen voor onze planeet. We zetten ons in voor het behoud van wilde dieren en bedreigde diersoorten, daarom lanceerden we in 2020 ons WeQare Chapter 2 initiatief: Rewild the Planet. We hebben beloofd wilde dieren en bedreigde diersoorten kosteloos terug te brengen naar hun natuurlijke habitat en dat zullen we blijven doen.”

De jarenlange verwaarlozing, opsluiting en ondervoeding hebben ervoor gezorgd dat de naar schatting 15 jaar oude leeuw in een slechte conditie is. Ruben heeft moeite met lopen, zijn achterpoten wiebelen en knikken onder hem vandaan. Zo heeft hij last van spondylitis, een ontstekingsziekte die ervoor kan zorgen dat botten samensmelten. De poten van Ruben zijn hierdoor zwak. Ook is zijn wervelkolom gebogen.

leeuw Ruben
Ruben in Zuid-Afrika met een bokszak vol kattenkruid | Foto: screenshot video ADI TV/YouTube

Bij aankomst in Zuid-Afrika werd Ruben verdoofd en onderzocht in de Old Chapel Veterinary Clinic door de big cat dierenarts Peter Caldwell, die met een behandelingskuur is begonnen. Er is een speciale habitat ontworpen bij ADIWS met hellingen, platforms en vangrails. Rubens veerkracht heeft iedereen in het reservaat versteld doen staan met zijn reactie op zijn nieuwe leven. Met zijn wankele poten stapte hij uit zijn reiskrat en begon meteen te spelen met een gigantische kattenkruid bokszak, wat zijn eerste speeltje was (zie bovenstaande foto). Creamer zegt:

“Zijn hele gedrag is veranderd. Zijn gezicht is ontspannen en niet langer angstig. Zijn vastberadenheid om te lopen is inspirerend. Als hij struikelt of valt, raapt hij zichzelf gewoon weer op en gaat hij door. Hij is gewoon heldhaftig. Het is ongelooflijk, in slechts een paar dagen tijd gaat het al beter met hem. We weten dat dit een lange weg zal zijn en dat hij voortdurend door dierenartsen behandeld zal moeten worden, maar de start van zijn nieuwe leven had niet beter kunnen zijn.”

.

.
Bronnen:

Grote beschermde gebieden helpen de leeuw overleven

©AnimalsToday.nl Jane Sauer