Wereldwijd zijn vandaag duizenden wilde dieren, waaronder primaten en grote katten, door douane en politie in beslag genomen. Ook werden bijna 600 verdachten gearresteerd, in een stevig optreden tegen illegale dierensmokkel, zoals Interpol het omschrijft.
Operatie Thunderball, die 109 landen bestreek, was in samenwerking met de Werelddouaneorganisatie (WCO) en onderzoekers die zich richten op smokkelroutes en ‘hotspots’ van internationale misdaad, zo meldt de politieorganisatie. Thunderball werd gecoördineerd vanuit Singapore en was de derde soortgelijke Interpol-missie in de afgelopen jaren, na 2018 en ’17, met vorig jaar 1.400 arrestaties.
Onder de dieren die in beslag werden genomen waren 23 primaten, 30 grote katten, meer dan 4.300 vogels, bijna 1500 levende reptielen en bijna 10.000 schildpadden en schildpadden, aldus Interpol. Er werden ook nog 440 complete slagtanden van olifanten en nog eens 545 kilo ivoor in beslag genomen, wijzend op een bloeiende illegale online handel in wilde dieren, dierproducten en planten.
–
https://www.youtube.com/watch?v=FQDNDqz6dH4
Geweld, witwassen,fraude
Een woordvoerder zegt dat de politie wereldwijd 582 verdachten heeft opgepakt, met naar verwachting nog verdere aanhoudingen en vervolgingen. In Spanje werden 21 mensen gearresteerd dankzij een online onderzoek en in Italië lukte het de politie bij een soortgelijke actie om 1850 vogels in beslag te nemen. Interpol’s secretaris-generaal, Jürgen Stock:
“Wildlife crime ontdoet ons niet alleen van onze hulpbronnen, het heeft ook impact door het daarmee gepaard gaande geweld, het witwassen van geld en fraude.”
Interpol zegt dat een lichte daling van de vangsten van bepaalde soorten een ’teken is dat de handhavingsinspanningen werken en dat de nalevingsniveaus verbeteren’.
Wereldwijd gevaar
Ivonne Higuero, secretaris-generaal van CITES, het internationale verdrag ter bescherming van wilde dieren en planten, benadrukt het mondiale gevaar van wildlife crime:
“Het is van vitaal belang dat we criminelen ervan weerhouden om bestaansmiddelen, veiligheid, economieën en de duurzaamheid van onze planeet in gevaar te brengen door illegaal flora en fauna te exploiteren.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel