Secret World Wildlife in Zuid-West Engeland vangt elk jaar zo’n 5.000 zieke, gewonde en verweesde wilde dieren op, zoals vossen, egels, (roof)vogels en dassen. Veel dieren zijn het slachtoffer van verkeersongevallen, zoals de das die eind januari werd binnengebracht.
Gelukkig was de das slechts lichtgewond, ze had wat schrammen en kleine wondjes aan haar gezicht. Daarom had ze maar een paar dagen verzorging nodig en kon ze vorige week weer worden vrijgelaten.
Tattoo
Alle dassen die SWW opvangt krijgen een tatoeage, zodat de organisatie geïnformeerd wordt als er na vrijlating iets met de dieren gebeurt. Zo wordt gemeten of de vrijlatingen succesvol verlopen. Zeker bij dassen die door gevechten om het territorium gewond raken is dit erg belangrijk om te onderzoeken, omdat dieren altijd worden uitgezet op de plek waar ze vandaan komen.
Dit was de eerste das die Secret World Wildlife vrij liet in 2014, daarom kreeg ze nummer 0114. Voor haar vrijlating kon ze nog even lekker bijkomen onder de warmtelamp.
Hulpbehoevende dassen
Secret World Wildlife helpt elk jaar ongeveer 70-80 volwassen dassen en 50-60 jongen. De meeste van deze dieren worden opgevangen vanwege verkeersongelukken, vergiftiging of andere verwondingen, zoals gevechten waarbij ze hun territorium verdedigen.
Zwart-wit masker
De das is een marterachtige, met karakteristieke zwarte-witte strepen op de kop. Volwassen mannetjes wegen ongeveer 10 kilo, vrouwtjes 9 kilo. Vanaf januari tot eind maart worden de dassenjongen geboren, met een geboortepiek halverwege februari. Dassen kunnen zo’n 10 jaar oud worden.
Badger cull
In Groot-Brittannië komen veel dassen voor. Helaas krijgen de dieren onterecht de schuld van de verspreiding van runder-tbc, waardoor ze in 2013 op grote schaal werden afgeschoten, de ‘badger cull’. PiepVandaag.nl besteedde hier geregeld aandacht aan. Gelukkig werden er niet zo veel dassen gedood als gepland, maar het dier is nog niet uit de gevarenzone.
In Nederland vind je dassen voornamelijk op de Veluwe, in Zuid-Limburg en de Maasvallei.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
In Nederland kom in alle provinciën Dassen voor met uitzondering van Zuid-Holland en Zeeland.
De helft van de populatie in Nederland leeft in Limburg met de grootste concentratie in de heuvellanden van zuidelijk Limburg.
Maar zelfs in Flevoland en Noord-Holland komen tegenwoordig Dassen voor.
De verspreiding en uitbreiding van de Dassen in deze provincie ligt wat stil doordat door de crisis de geldkraan voor migratie-hulpmiddelen is dichtgedraaid en er nog nauwelijks dassenrasters en dassentunnels worden aangelegd.