Reisorganisatie Corendon stopt met het aanbieden van excursies en attracties waar dierenleed mee gemoeid is. Daarmee zet Corendon, als een van de grotere reisorganisaties in Nederland, een belangrijke stap op gebied van dierenwelzijn in het toerisme.
Verborgen dierenleed
Deze week stortte de 18-jarige Kanatoka in elkaar. Kanatoka was een Aziatische olifant die in Sri Lanka jarenlang toeristen vermaakte met ritten op zijn rug. Uitputting door de lange ritten en de extreme hitte werden hem fataal. In het wild kunnen olifanten ruim 60 jaar worden.
Dagelijks lijden er in totaal zo’n 550.000 wilde dieren voor het vermaak van toeristen. De dieren worden op grote schaal gefokt of uit het wild gehaald, vroegtijdig bij hun moeder verwijderd en met geweld getraind. Corendon geeft aan:
“Het aaien of voeren van wilde dieren kan alleen als ze zijn getraind, afgericht of gedrogeerd.”
Het bedrijf is zich ervan bewust dat dit vaak gepaard gaat met geweld en het vastbinden van de dieren. Kleine bassins waarin dolfijnen gehouden worden in dolfinaria vormen een ‘onnatuurlijke leefomgeving’ voor de dieren, wat leidt tot ‘stress en abnormaal gedrag.’
Wilde dieren in hun leefomgeving bewonderen
Gelukkig besluiten steeds meer reisorganisaties niet langer attracties aan te bieden waarbij wilde dieren in gevangenschap toeristen amuseren. Grote namen als Virgin Airlines, British Airways Holidays, Airbenb en Tripadvisor gingen Corendon voor en schrapten dierenattracties zoals ritten op een olifant, bezoeken aan dolfinaria, zwemmen met dolfijnen in gevangenschap en knuffelen met leeuwen en tijgers. In plaats daarvan bieden ze hun klanten verantwoorde excursies aan, waarbij mensen op gepaste afstand blijven van wilde dieren, zoals safari’s door wildparken, dolfijnen spotten op zee en bezoeken aan opvangcentra voor geredde wilde dieren.
Richtlijnen voor diervriendelijk toerisme
Voor hun alternatieve reisaanbod wordt een groot aantal van de reisorganisaties bijgestaan door World Animal Protection (WAP). Deze dierenwelzijnsorganisatie is wereldwijd de drijvende kracht achter de beweging om wilde dieren te beschermen en het aanbod naar wrede attracties te verminderen. WAP stelt samen met de reisorganisaties nieuwe richtlijnen en criteria op, voor diervriendelijk toerisme.
Bronnen:
- World Animal Protection
- Unilad
- Het Parool
©Animals Today Rowena Facee Schaeffer