Goed nieuws uit Noord-Amerika: Canada verbiedt de invoer en binnenlandse handel van olifantenivoor en neushoornhoorns. De Canadese regering heeft een verbod aangekondigd, wat een cruciale stap is in de bescherming van deze iconische dieren.

Canada verbiedt handel in ivoor en neushoornhoorns
Canada verbiedt de handel in olifantenivoor en neushoornhoorns | Foto: publiek domein

Zeven jaar lang voerde Humane Society International/Canada in eigen land campagne tegen deze handel en nu is het eindelijk gelukt. Handel in ivoor en neushoornhoorns wordt definitief verboden, tot grote blijdschap van natuurbeschermers, dierenbeschermingsgroepen, Afrikaanse landen en bekende Canadezen die deze campagne al die tijd hebben gesteund. In juli werden de regels voor deze handel aangescherpt, maar tot een verbod kwam het nog niet. Kelly Butler is campagneleider voor HSI in Canada:

“Door de handel in ivoor van olifanten en hoorn van neushoorns te verbieden, heeft de Canadese regering aanzienlijk leiderschap getoond en de wil van de Canadezen en de overgrote meerderheid van de Afrikaanse landen met olifantenpopulaties weerspiegeld. Eindelijk kunnen Canadezen er zeker van zijn dat ons land zijn steentje bijdraagt aan een toekomst voor deze majestueuze dieren.”

Populatie 96 procent afgenomen

Elk jaar moeten 25.000 Afrikaanse olifanten en 1.300 neushoorns het leven laten door stropers. Twee jaar geleden paste de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) haar Rode Lijst van bedreigde soorten aan. De Afrikaanse bosolifant stond voortaan te boek als ‘kritisch bedreigd’ en de Afrikaanse savanneolifant als ‘bedreigd’. Zwarte neushoorns zijn geclassificeerd als ‘kritisch bedreigd’.

Canada verbiedt handel in ivoor en neushoornhoorns
Zwarte neushoorns | Foto: publiek domein

De Afrikaanse olifantenpopulatie is in de afgelopen eeuw met 96 procent afgenomen, met name door stropers en trofeejagers. Wetenschappers waarschuwen dat de olifant, net als veel neushoornsoorten, in de komende decennia kan uitsterven als er niet wereldwijd wordt ingegrepen.

regenwoud
Bosolifanten zijn de tuiniers van het Afrikaanse regenwoud | Foto: publiek domein

Canada verbiedt handel: ‘Oplossingen afdwingen’

De markt voor dit soort dierproducten heeft een waarde van 20 miljard dollar, wat veel iconische dieren op de rand van uitsterven bracht. Het is daarom goed dat Canada een stapje in de juiste richting zet, zo vindt Steven Guilbeault, minister van Milieu en Klimaatverandering Canada:

“Onze regering zet zich in voor de bescherming, het behoud en de verbetering van de biodiversiteit in de wereld, waaronder het omkeren van de wereldwijde afname van olifanten- en neushoornpopulaties. Door Canada’s reactie op de handel in wilde dieren en planten te versterken, zullen we praktische oplossingen afdwingen die de illegale ivoorhandel effectief aanpakken en het behoud van diersoorten ondersteunen.”

.

ivoor en neushoornhoorns
Ivoor en neushoornhoorns (illegale handel Gabon) | Foto: WWF

De vooruitgang in het beschermen van olifanten en neushoorns mag niet stoppen bij het verbod van Canada, legt Dr. Winnie Kiiru uit. Hij is Keniaans bioloog en vooraanstaand olifantenbeschermer:

“Als natuurbeschermer die in Kenia werkt, heb ik met eigen ogen de verwoestende effecten gezien van stroperij en trofeejacht op de Afrikaanse olifanten- en neushoornpopulaties. Landen over de hele wereld moeten nu in actie komen om deze geweldige dieren te beschermen en de acties van Canada sturen een belangrijke boodschap: ivoor behoort toe aan olifanten.”

Hopelijk zullen andere landen hierdoor ook een stap in de goede richting zetten. Canada verbiedt na een lange strijd de invoer en binnenlandse handel, wat een voorbeeld is hoe het overal zou moeten gaan.
.

Chileen doodt Afrikaanse olifant en importeert het dier als meubilair

Wat is illegaal in Nederland?

Nederland kent geen algeheel verbod op ivoorhandel, maar men heeft wel een EU-certificaat nodig om ivoor ‘over te dragen’. Daarmee wordt niet alleen de handel bedoeld; zelfs als iemand ivoor geschonken krijgt moet diegene een certificaat hebben. Hiervoor zijn strenge regels opgesteld.

Er zijn twee scenario’s waarin ivoor overgedragen mag worden. Dit heeft te maken met de vorm van het ivoor. Het eerste geval is als ivoor verwerkt zit in een muziekinstrument. Het tweede geval is als het antiek ivoor betreft (ouder dan 3 maart 1947). Voor de rest zijn alle overdrachten wel illegaal, het gaat in die gevallen over ‘onbewerkt ivoor’. De handel in de onbewerkt ivoor is wel al langer verboden in Nederland. Mensen konden een certificaat hiervoor hebben van vóór het verbod, maar alle eerder afgegeven EU-certificaten zijn vervallen sinds 19 januari 2023. Sindsdien is de overdracht van onbewerkt ivoor in theorie niet meer mogelijk.

Bron:

#GNvdD: Beruchte handelaar in wilde dieren krijgt 18 maanden cel

©AnimalsToday.nl Karsten Wienk