De Amerikaanse staat Californië heeft geschiedenis geschreven door de eerste staat te zijn die plastic tassen officieel verbiedt. Het ‘California Plastic Bag Veto Referendum’ werd op 8 november door een kleine 52 procent van de kiezers goedgekeurd.

plastic tassen
Plastic afval zeer schadelijk voor mens, dier en milieu | Foto: Pixabay

Plastic hoort niet thuis in het milieu, dat weten we inmiddels allemaal. Het is niet afbreekbaar en vormt een gezondheidsrisico voor veel diersoorten, inclusief de mens, zowel ter land als in zee (plastic soup). Volgens schattingen werden er in Californië dagelijks een slordige 25 miljoen plastic zakjes weggegooid na eenmalig gebruik. Behalve dat dit een zware belasting is voor het milieu worden er voor traditioneel plastic grondstoffen gebruikt die afkomstig zijn uit aardolie. De productie zorgt dus voor ook voor veel vervuiling.

Misleidende campagnes
Mark Murray van de actiegroep Californians Against Waste (CAW) is erg blij met de uitkomst van het referendum:

“Kiezers in Californië hebben zich verzet tegen de misleidende, multi-miljoen dollar campagnes van de fabrikanten van plastic verpakkingen. Dit is een aanzienlijke overwinning voor het milieu.”

Volgens de American Progressive Bag Alliance (APBA) zou een verbod in Californië leiden tot het verlies van duizenden banen en werd het leven van de burgers aanzienlijk duurder door het betalen van een vast bedrag voor plastic zakjes, het systeem dat in Nederland is ingevoerd. Dit laatste is echter afgewezen in Californië en er volgde een totaalverbod, dat door een kleine meerderheid van de Californische bevolking werd gesteund.

Een algemeen verbod op het gebruik van plastic zakjes en tassen zat er al een tijdje aan te komen. In 2007 verbood de stad San Francisco ze al waarna snel meerdere steden volgden. Op Hawaï was het gebruik van plastic tassen ook al verboden, maar dat is tot stand gekomen omdat alle individuele gemeenten ervoor kozen om de plastic tas in de ban te doen.

plastic tassen
Plastic aangespoeld op een Frans strand | Foto: maldeseine/Wikipedia

Besef
In steeds meer landen dringt het besef door dat plastic tassen zo onschuldig lijken, maar in werkelijkheid een extreem schadelijk product zijn voor vele levende wezens. Zo heeft het overgrote deel van alle zeedieren inmiddels plastic in het lichaam, en dat kost ze steeds vaker het leven. Voor mensen heeft dit ook gevolgen, want via de voedselketen komt dit plastic uiteindelijk gewoon op ons bord terecht. Ook zitten er schadelijke microplastics in veel cosmetische producten, en de roep om een totaalverbod op de toepassing daarvan wordt luider.

Uitfaseren
Nederland heeft als eerste land ter wereld in 2014 al aangekondigd eind van dit jaar microplastics in cosmeticaproducten te willen verbieden. Ook werd gepleit voor een stappenplan om samen met de andere lidstaten van de Europese Unie de minuscule deeltjes plastic in cosmetica de komende jaren uit te faseren.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel