Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft op 30 september een nieuwe wet ondertekend die het gebruik van plastic zakken voor producten vanaf 2025 verbiedt. Hiermee is Californië de eerste staat in de Verenigde Staten die dergelijke wetgeving aanneemt. Volgens het nieuwe wetsvoorstel wordt het winkels namelijk verboden om klanten een tas voor het afrekenen te geven die niet gerecycled is.
Het gaat om zakjes die aan een klant worden verstrekt voordat deze bij de kassa is. Plastic zakjes zijn meestal ontworpen om een artikel te beschermen tegen beschadiging of een levensmiddel te verpakken.
Eerdere wet
Met het aannemen van de wet wordt de laatste stap genomen naar het volledig uitbannen van het eenmalig gebruik van plastic voorwerpen in Californië. Deze wet is bovendien een vervolgstap op een eerdere wet die aangenomen werd in 2016 om grote supermarkten en apotheken te verbieden om plastic draagtassen voor eenmalig gebruik te verstrekken. Onder deze wet was het nog toegestaan om plastic zakjes te gebruiken voor vlees, brood of bederfelijke goederen. Deze maatregel verplichtte winkels ook om 10 cent te vragen voor herbruikbare boodschappentassen.
#GNvdD: Californië eerste staat VS met verbod plastic tassen
De organisatie Californians Against Waste is blij met het nieuwe voorstel:
“De gemiddelde levensduur van een plastic zak is 15 minuten, en wereldwijd worden elk jaar meer dan 100 biljoen plastic zakken gebruikt.”
Volgens de organisatie blijft de schade die weggegooide plastic zakken aan het milieu toebrengen zijn sporen nalaten. Deze wet draagt bij aan het tegengaan van bedreigingen voor het zeeleven die het gevolg zijn van de nalatigheid van de mens.
Plastic Soep
Plasticvervuiling is helaas de doodsoorzaak van meer dan 700 zeedieren doordat ze gevaarlijk materiaal inslikken of verstrikt raken in vislijnen. Miljoenen dieren zoals zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen gaan zo elk jaar dood. Er zijn veel manieren waarop mensen kunnen helpen om plastic uit onze oceanen te houden. Denk hierbij aan het verminderen van het persoonlijk gebruik van wegwerpplastic of deelname aan lokale strandopruimacties. Ten slotte kunnen wij op deze manier allemaal ons steentje bijdragen om deze wereld een betere plek te maken.
Bron:
©AnimalsToday.nl Daan de Boer