Het is tijd voor het ganzenjong in onderstaand filmpje om uit te vliegen. Doordat zijn nest echter zo hoog op de kliffen is gebouwd, is het een enorme afstand naar beneden. Kijkend naar zijn ouders, die onderaan op hem wachten, spreidt het dier zijn vleugeltjes en springt.
Ganzen bouwen hun nest vaker op hoge plekken, zodat de jongen veilig zijn voor roofdieren. Doordat de botten van de kuikens flexibel zijn en ze een dik pak donzige veren hebben, kunnen ze de schokken van zo’n val meestal absorberen.
‘Het skelet bestaat op belangrijke punten vooral uit kraakbeen, maar is bovendien zo licht dat het jong als het ware in z’n eigen wingsuit vliegt. Vleugels en gestrekte poten remmen behoorlijk af. De veren werken ook als beschermende laag – desalniettemin moet de impact op de rotsen toch nog behoorlijk zijn’, vertelt ecoloog en natuurfotograaf Lars Soerink.
‘Het evolutionaire voordeel van op een veilige plek broeden zal opwegen tegen het risico van (bijvoorbeeld met de kop) verkeerd terecht komen. (Brand)ganzen leggen behoorlijk wat eieren (meer dan 10) in een nest. Een nest dat op een plek met veel roofdieren ligt, kan alle eieren riskeren. Dat weegt wel op tegen het eventuele verlies van een of enkele jongen die de val niet overleven. Het is een strategie.’
Voor het programma Life Story maakte de BBC deze adembenemende beelden. Wees gerust, het loopt goed af.
Mocht het filmpje niet te zien zijn, klik dan hier voor de originele post op Facebook.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde