Dat de boomkikker in ons land ooit weer zou gedijen leek uitgesloten, want ze waren in Nederland vrijwel helemaal verdwenen. Maar RAVON meldt dat in Noord- en Zuid-Nederland weer volop waarnemingen zijn van deze kleine, felgroene kikkersoort.
Wie ze nog nooit heeft gezien hoorde er wellicht wel al een, want boomkikkers (Hyla arborea) kunnen nogal kabaal maken. Dat geluid was sinds lange tijd vrijwel niet meer te horen in ons land, maar de boomkikker maakt een comeback. Die is deels natuurlijk en deels dankzij de mens, want onder meer in Limburg en Noord-Brabant zijn kikkers uitgezet. Op andere plekken is hun leefgebied hersteld of nieuw aangelegd en daar maken de boomkikkers dankbaar gebruik van.
De boomkikker hoor je vooral
De naam doet vermoeden dat je de boomkikker vooral kunt waarnemen met je blik omhoog, maar boomkikkers zitten graag op een zonnige plek langs de oever van een ven of ergens in het riet bij een poel. En de kans is groot dat je ze eerst hoort en dan pas ziet:
.
.
Ook in Noord-Nederland werden dieren uitgezet en bij particulieren ontsnapte een aantal boomkikkers. Dat leidde door natuurlijke aanwas tot een flinke groei. Er is zelfs een tekort aan vrijwilligers ontstaan om de huidige populatie in kaart te brengen.
Hoopvol herstel
Ooit was de boomkikker een veel geziene bewoner van met name zandgronden, maar rond het jaar 2000 was daar nog maar 20 procent van over, met hier en daar wat plukjes. Het huidige herstel mag hoopvol genoemd worden, want de boomkikker is een soort die er van oudsher bij hoort in ons land.
Bronnen:
- Martijn de Boer/YouTube
- Nu.nl
- RAVON
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR