Een Britse boer besloot 20 van zijn lammetjes niet naar het slachthuis te brengen, maar naar een dierenopvang. Hij is nu vegetariër geworden en gaat groenten verbouwen.
Eind van het jaar gaan de rammetjes van Sivalingam Vasanthakumar (Kumar) uit Totnes in het graafschap Devon gewoonlijk naar het slachthuis, maar hij veranderde afgelopen najaar van gedachten. Het idee dat de dieren geslacht zouden worden maakte hem zo van streek dat hij contact opnam met een dierenopvang. Het vlees van de dieren zou zo’n £10.000,- opleveren (€ 11.414,49), maar hij kon het niet meer over zijn hart verkrijgen ze te laten doden. Kumar was gehecht geraakt aan zijn dieren en reed 321 kilometer naar Goodheart Farm Animal Sanctuary in Kidderminster, een opvang voor boerderijdieren. Volgens manager Dave Bourne is dit de eerste keer dat een boer zijn lammetjes aan de opvang afstaat.
Boer laat gevoel spreken
De 60-jarige boer zorgt al 47 jaar voor vee, zijn ouders hadden een melkveehouderij in Sri Lanka. Het idee van de rit naar het slachthuis werd het hem nu echter te veel: “De hoofdreden was dat ik niet wilde dat ze gedood werden. Het was altijd een emotionele tijd, ik moest toezien hoe de dieren die ik zelf had grootgebracht werden klaargezet om geslacht te worden. Ik heb steeds zelf mijn dieren naar het slachthuis gebracht en zelf varkens gedood. Ik ben niet naïef over het werk als boer, maar het maakte me altijd gestrest. Ook de dieren raakten gestrest, ze wisten wat hun lot was. Ze probeerden achterin de truck te schuilen en wilden er niet uit. Ik moest ze eruit duwen, zowel voor mij als voor de dieren was dat heel stressvol.”
“Ze waren ons levensonderhoud, maar we beschouwden ze ook als huisdieren. We kenden al ons vee. Ik at zelf ook lam, maar dat doe ik niet meer, ik ben nu vegetariër. Ik blijf wel boer, maar ga groenten verbouwen. Het was een moeilijke beslissing, maar de juiste.”
De lammetjes hebben niets meer te vrezen en kunnen hun volledige leven leiden. Dit geeft Kumar een goed gevoel:
“Ze hoeven nooit de rit naar het slachthuis te maken, dat is geweldig.”
Kumar heeft nog wel wat dieren lopen op zijn land, maar deze zijn niet langer bestemd voor de eettafel. Hij gaat voortaan zijn verbouwde groenten en huisgemaakte Indiase gerechten verkopen op de markt.
Ook de Britse koeienboer Jay Wilde kreeg last van gewetenswroeging en besloot zijn koeien af te staan aan een dierenopvang. Hierover verscheen onlangs de documentaire 73 Cows.
Bronnen: iNews, BBC, Goodheart Animal Sanctuaries ©Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een mooi bericht.
Iedere boer kan er natuurlijk voor kiezen om groenten, granen, fruit en peulvruchten te gaan verbouwen.
Niemand hoeft zich tegen te laten houden “omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen” of “omdat mensen nu eenmaal moeten eten en er dus dierlijk voedsel geproduceerd moet worden”.
Wat prachtig en ontroerend.
Dit geeft weer hoop en moed.
Komt het dan toch ooit nog goed in de wereld?