Wie blind is zal extra op zijn of haar oren moeten vertrouwen; de optische wereld verandert in een akoestisch ‘schouwspel’. Dat geldt voor mensen en dieren, zoals de blinde olifant Luam Duan in Thailand, die bovenop een berg geniet van een prachtig pianoconcert.
De van oorsprong Britse pianist Paul Barton woont inmiddels 20 jaar met zijn echtgenote in Thailand. Zij is een voorvechter van dierenrechten en zo kwam Paul in aanraking met het olifantenreservaat ElephantsWorld, waar zo’n 20 Aziatische olifanten opgevangen worden die een leven lang moesten werken als trek- en lastdier.
Onmetelijk prachtig
Barton had al ervaring opgedaan met muziek en blinde kinderen, en hij vroeg zich af hoe intelligente dieren als olifanten zouden reageren op muziek, en dan met name één specifieke blinde olifant in het reservaat: Luam Duan. Luam Duan werkte 30 jaar als transportmiddel en trekdier alvorens ze – geheel blind – in het reservaat werd opgenomen.
Op de dag dat hij 50 werd nam Barton zijn oude piano mee naar de top van een berg en speelde daar klassieke muziek voor Luam Duan. En dat deed haar heel erg goed, want de blinde olifant staat zichtbaar te genieten. Paul Barton:
“Je communiceert met ze in een andere taal. Die taal is noch van ons, noch van hen. Er zit iets onmetelijk prachtigs in een stuk muziek dat me verbindt met deze olifant. Dat gevoel is onvoorstelbaar.”
Ontroerend
Wat er in het hoofd van de blinde Luam Duan omgaat weten we niet, maar wie de beelden ziet kan niet anders oordelen dan dat ze de muziek mooi vindt. En daarmee zijn wij het helemaal eens.
Bekijk hieronder hoe Paul de olifant in alle rust meeneemt voor een wandeling, die eindigt met een ontroerend privéconcert:
Bronnen: Paul Barton/YouTube, HLN ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Muziek is een universele taal die verder gaat waar woorden ophouden, die kan uitdrukken wat wij niet in woorden en zinnen kunnen vertellen.
Het is bekend dat klassieke muziek in het algemeen een positief effect heeft op mensen en dieren.
De helende werking van muziek van Mozart is wetenschappelijk bewezen.
In tal van situaties met stress, ziektes maar ook voor een ongeboren kind wordt dit toegepast.
Mooi hè?