Vanaf 1 april start Barbados met een verbod op de invoer van plastic producten. En dit is nog maar het begin: aan het einde van het jaar zal al het plastic verboden zijn.
Dit betekent dat op het Caribische eiland binnenkort geen wegwerpplastic gemaakt van aardolie meer te vinden is: bekertjes, rietjes, bestek, roerstaafjes, borden en eierverpakkingen. Ook piepschuim gaat in de ban – denk aan voedselverpakkingen en bekers waarin je je afhaaleten of -koffie krijgt geserveerd.
Vervangbaar
Plastic is zo alomtegenwoordig in ons dagelijks leven dat het product ook wordt gebruikt in verpakkingen of onderdelen van producten die van levensbelang zijn voor de mens. Denk aan medicijnen en medische apparatuur. Bovendien zijn sommige vormen van commerciële productie bijna onmogelijk zonder gebruik van plastic.
Ook al is plastic zeer schadelijk voor het milieu, het is praktisch onmogelijk om het compleet en voorgoed uit te bannen. Daarom pakt de regering van Barbados dit probleem in fases aan en wordt plastic alleen verboden als het materiaal vervangbaar is.
Uitzonderingen
De regering maakt een voorlopige uitzondering voor rietjes die aan drinkpakjes zitten. Kirk Humphrey, de minister van Maritieme Zaken en Blauwe Economie legt uit waarom:
“Overal ter wereld zijn deze rietjes nog steeds een probleem. Niemand heeft er nog een oplossing voor gevonden.”
Het verbod geldt niet voor farmaceutische producten en producten die om hygiënische redenen in plastic zijn verpakt. Vruchtensappen die op Barbados worden gemaakt mogen in plastic flessen worden verkocht, maar hiervoor voert de overheid wél recyclingregels in.
Plastic zakken
Het verbod op plastic zakken stuitte op veel weerstand. De overheid heeft besloten om de producenten meer tijd te gunnen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Maar het verbod komt er wel, benadrukt minister Humphrey:
“Toen we aan dit proces begonnen, wilden we per 1 januari 2019 alle soorten wegwerpplastic, dus ook tasjes, verbieden. Maar op Barbados is een aantal producenten van plastic zakken gevestigd. Om hen tegemoet te komen, stelden we de deadline uit tot 1 april 2019.”
Dit uitstel bleek te kort voor deze fabrikanten om hun zaak van de hand te doen of over te stappen op een alternatief. Omdat een aanzienlijk deel van de bevolking in dienst is bij deze fabrieken, krijgen ze negen maanden extra. Humphrey:
“Maar na 1 januari 2020 gebruikt Barbados geen met aardolie vervaardigde plastic zakken meer.”
Alternatief
De overheid wil deze gevestigde industrie – waar veel Barbadanen werken – geen genadeklap geven, maar het eilandbestuur beseft tegelijkertijd dat de kosten van het gebruik van plastic tassen niet zal opwegen tegen de potentiële voordelen van afschaffing. Daarom gaat de overheid samenwerken met deze fabrikanten om een plantaardig en milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen, bijvoorbeeld op basis van een andere hars.
Plantaardig
De lokale bedrijven werden al in september 2018 op de hoogte gesteld van het aankomende verbod. Ze hebben inmiddels geschikte alternatieven gevonden voor o.a. wegwerpbestek. Minister Humphrey legt uit wat deze alternatieven zijn:
“De meeste producten hebben een plantaardige oorsprong. Denk aan papier, suikerriet en bagasse. En ze zijn allemaal stevig genoeg om voedsel mee te eten, of in te vervoeren.”
Doel
Barbados heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2030 geheel vrij van fossiele (brand)stoffen te zijn. Het verbod op plastic is hier onderdeel van. Minister Humphrey spreekt deze ambitie ook uit:
“We willen ons internationaal laten zien als een milieuvriendelijke bestemming.”
Wegwerpplastic vormt een grote bedreiging voor de oceanen en het leven in zee. Tegelijkertijd draait de Barbadaanse economie voornamelijk op visserij, toerisme en watersporten. Het plasticverbod is dan ook een logische stap voor het land.
Bron: Caribbean Life News ©AnimalsToday.nl Anne Douqué
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?