Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) voor overheid en onderwijs heeft de aandelen in het Zuid-Koreaanse Posco Daewoo verkocht, dat via een dochteronderneming betrokken blijkt bij de kap van oerwouden voor palmolieplantages. Eind maart kocht het ABP voor zo’n 300.000 euro aandelen in Posco Daewoo.
Wie palmolie zegt, zegt ontbossing van oerwouden, het kappen van regenwoud, monocultuur, en daarmee het verdwijnen van leefgebied voor orang-oetans, olifanten en nog veel meer bedreigde diersoorten. Geen enkel zichzelf respecterend bedrijf wil daarmee geassocieerd worden, dus het moet even slikken geweest zijn voor het ABP toen bekend werd dat Posco Daewoo via een dochterbedrijf medeverantwoordelijk is voor deze ecologische ramp van ongekende proporties.
Strenge meetlat
Het ABP schrijft dat Posco Daewoo bij nader inzien op dit moment niet geschikt wordt geacht om in te beleggen:
“Op dit moment leggen we alle bedrijven langs een strenge meetlat om te bepalen waar we in willen investeren. Posco Daewoo voldoet nu niet aan onze eisen en daarom hebben we besloten het nu niet in onze beleggingsportefeuille op te nemen.”
De besprekingen tussen beide partijen waren al een tijdje aan de gang toen er opeens stront aan de knikker bleek te zijn. ABP schrijft:
“ABP heeft met Posco Daewoo de afgelopen jaren meerdere keren gesproken over duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Die gesprekken werden intensiever nadat eind vorig jaar berichten verschenen over misstanden waarbij een dochteronderneming van het bedrijf betrokken zou zijn. Daarbij ging het om ontbossing van het oerwoud op het Indonesische eiland Papua. Er waren ook conflicten over de vraag wie verantwoordelijk was voor de grond die het bedrijf gebruikte voor zijn plantages. Maatregelen die onze beleggers voorstelden, werden niet snel genoeg door het bedrijf opgepikt. Daardoor hadden we er geen vertrouwen meer in dat het bedrijf zich zou verbeteren.”
Vreugdesprong
En zo blijkt dat op het oog saai economisch nieuws toch kan leiden tot een vreugdesprong, want iedere stap die de palmolie-industrie terugdringt, tegenhoudt of op andere wijze het leven zuur maakt of in omvang reduceert is tenslotte goed nieuws, evenals iedere stap in de bewustwording daarover. Niet leuk voor beleggers zonder scrupules, maar goed nieuws voor alle dieren, en daaraan voorafgaand alle oerwouden, die het slachtoffer zijn, waren en nog zullen worden van palmolie.
Lees hier meer over producten die palmolie bevatten en koop palmolievrij, want duurzame palmolie bestaat niet!
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel