Voor het eerst in 50 jaar zullen er weer zwarte neushoorns rondlopen in een gebied waar ze door stroperij verdwenen zijn. Dankzij een internationale samenwerking tussen Zuid-Afrika en Tsjaad, zijn zes neushoorns naar nationaal park Zakouma in Tsjaad gevlogen.
De herintroductie van zwarte neushoorns in Tsjaad wordt beschouwd als een historische en ongeëvenaarde overwinning in natuurbescherming. Zes ernstig bedreigde zwarte neushoorns, twee mannetjes en vier vrouwtjes, zijn verdoofd en overgevlogen vanuit Port Elizabeth in Zuid-Afrika naar nationaal park Zakouma in Tsjaad.
Sinds de jaren 1970 leven in Tsjaad geen zwarte neushoorns meer in het wild, ten gevolge van stroperij. Volgens African Parcs is nationaal park Zakouma inmiddels echter een veilige haven voor de meest belangrijke populaties wilde dieren in Midden-Afrika, waardoor het gebied volgens de nonprofit een verbluffend succesverhaal is op het Afrikaanse continent. In de afgelopen jaren heeft African Parcs stroperij praktisch uitgebannen in Zakouma en de afgelopen twee jaar is de organisatie bezig geweest met de voorbereidingen voor de herintroductie van de zwarte neushoorns.
In een verklaring geeft African Parcs aan:
“Hoewel de dreiging van stroperij blijft bestaan, hebben we veiligheidsmaatregelen genomen die speciaal de veiligheid en het welzijn van de neushoorns in het park moeten garanderen. Een toegewijde rangereenheid is opgezet. Zij hebben een grondige training gehad om de neushoorns te beschermen. In aanvulling op Zakouma’s goed uitgeruste wetshandhavers, hebben we luchtsurveillance en talrijke andere veiligheidsmaatregelen genomen voor de herintroductie van de neushoorns.”
Als alles volgens plan verloopt, verwachten natuurbeschermers dat de zes neushoorns voor nakomelingen zullen zorgen en zo de meest noordelijke kudde zwarte neushoorns in Afrika zullen vormen. Peter Fearnhead van African Parcs:
“Veel te vaak lezen we krantenkoppen over de teloorgang van neushoorns, en hoe ze op het punt staan uit te sterven. We zijn nu echter onderdeel van een historische onderneming en zien een zonniger toekomst voor een diersoort die al miljoenen jaren op deze aardbol rondloopt. Het is een boodschap van hoop voor een soort die het icoon is geworden van een mondiale natuurramp. African Parcs heeft neushoorns in Rwanda geherintroduceerd en hun gebied is uitgebreid in 2017. Binnen een jaar is het neushoornterrein uitgebreid naar Tsjaad, wat hiermee het twaalfde land is waar ze voor komen.”
Bron: Good News Network ©Animals Today Angelique Lagarde