Uit het laatst overgebleven ‘trainingsdorp voor apendansen’ in Cirebon, Indonesië, zijn 31 makaken gered. De apen, die voorheen werden gebruikt voor wrede straatvoorstellingen, zijn overgebracht naar het JAAN rehabilitatiecentrum in Cikole op West-Java.
De langstaartmakaken, waarvan sommige nog maar acht maanden oud, waren op gruwelijke wijze uit het wild gerukt en onderworpen aan een maandenlange wrede training. Ze werden gedwongen om voor geld te dansen voor toeristen en winkelend publiek. De redding van 31 makaken was mogelijk door een samenwerking tussen het Jakarta Animal Aid Network (JAAN) en World Animal Protection.
Wrede training dansende makaken
Tijdens het trainingsproces zijn de apen uitgehongerd, geslagen en aan hun nek vastgeketend. De dieren droegen gedwongen poppenmaskers en poppenpakken en moesten urenlang op twee benen staan, onder de dreiging dat ze zouden stikken. Buiten de optredens werden de apen opgesloten in kleine kooien, zonder voldoende ruimte en verzorging. Hoofd Dierenwelzijn en Onderzoek bij World Animal Protection, Jan Schmidt-Burbach:
“Deze apen hebben een van de wreedst denkbare trainingsregimes doorstaan. Nadat ze als baby bij hun moeder zijn weggehaald en maandenlang waren gemarteld, is hun nachtmerrie nu eindelijk voorbij.”
Langstaartapen zijn een van de meest verhandelde en uitgebuite primaten in Indonesië. Door hun intelligentie en sociale aard is deze soort een doelwit geworden voor de amusements-, huisdieren- en onderzoeksindustrie. Door deze jarenlange uitbuiting is de soort nu met uitsterven bedreigd.
.
Topeng Monyet
Het gebruik van dansende apen voor entertainment staat in Indonesië bekend als ‘Topeng Monyet’, wat letterlijk ‘apenmasker’ betekent. In 2019 kwam er een verbod op het gebruik van dansende apen, maar er vindt nog geen handhaving plaats. Cirebon is wel het laatst bekende dansende dorp, maar toch is er nog veel actie nodig om deze gruwelijke praktijken in het hele land volledig uit te roeien. Schmidt-Burbach:
“We hebben geholpen een einde te maken aan berendansen in Griekenland, Turkije, India en Nepal. Nu zijn we een stap dichter bij het voorgoed beëindigen van deze afschuwelijke dansende apenpraktijken in Indonesië. We kijken uit naar de dag waarop we een landelijk verbod op dansende apen kunnen vieren. Makaken zijn wilde dieren die het recht hebben om een wild leven te leiden. We zijn blij dat we samen met onze partners bij JAAN deze apen een tweede kans kunnen geven.”
.
Lange rehabilitatie geredde makaken
Nu de apen zijn gered, zullen ze een lang proces van rehabilitatie ondergaan. Het programma is erop gericht om de fysieke en mentale gezondheid te herstellen. Het uiteindelijke doel is om ze, indien mogelijk, weer in het wild uit te kunnen zetten. Dit proces zal veel tijd gaan kosten, omdat de dieren ernstig getraumatiseerd zijn. Toch zijn de experts optimistisch over hun herstel. CEO van JAAN, Femke den Haas zegt:
“Het is zo’n opluchting om te zien dat de donkere dozen, waarin de apen werden gehouden als ze niet optraden, eindelijk worden geopend. Het is hartverwarmend om te weten dat hun reis naar de vrijheid is begonnen, waarin ze contact kunnen maken met elkaar en met andere primaten en een leven kunnen leiden dat ze echt verdienen.”
De geredde apen zullen twee tot drie maanden in quarantaine gaan, om te voorkomen dat ze ziektes verspreiden. In deze periode doen dierenartsen onderzoek en maken onder meer röntgenfoto’s om te kijken of ze schotwonden hebben. Makaken worden vaak neergeschoten door stropers, meestal met luchtbuksen met kleine kogels, om de dieren niet te doden maar te verwonden, zodat ze meegenomen kunnen worden.
Als onderdeel van de rehabilitatie zullen de apen een nieuw voedingspatroon krijgen en de omgeving verkennen. Zo leren ze ook vaardigheden als klimmen, voedsel zoeken en het ontwijken van roofdieren. Ook het ontwikkelen van nieuwe sociale banden tussen de geredde apen is belangrijk. Het doel is dat ze een familiegroep vormen en als groep kunnen worden vrijgelaten.
Dieren misbruikt voor vermaak
World Animal Protection steunt JAAN om ervoor te zorgen dat dit de laatste generatie dansende apen is. De Indonesische overheid en JAAN helpen de apenverzorgers bij alternatieve middelen van bestaan, zonder uitbuiting van dieren. Zo zijn de voormalige apenverzorgers speelgoed en voedsel gaan verkopen.
.
Internationaal netwerk van sadistische apenmartelingen onthuld
.
Uit het onderzoek ‘Bred for Profit’ van World Animal Protection blijkt dat er wereldwijd 5,5 miljard dieren in wildlife farms leven, onder afschuwelijke omstandigheden. Inclusief kinderboerderijen. Dit alles voor menselijk vermaak, of voor verwerking tot sieraden, voedsel, modeproducten of traditionele medicijnen.
Bron:
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Stop wrede vangst en export van wilde apen voor onderzoekslaboratoria (petitie)
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?