Vogelbeschermers zorgen voor 2.000 flamingokuikens nadat ze door hun ouders in Zuid-Afrika werden achtergelaten. De kuikens werden in zinderende hitte achtergelaten toen het waterpeil daalde in Kamfers Dam, in de provincie Noord-Kaap.
De kuikens moesten 950 km per vliegtuig worden vervoerd naar een opvangcentrum in Kaapstad.
Ze worden zorgvuldig verzorgd totdat ze gezond genoeg zijn om terug te keren naar het wild.
Kamfers Dam, dat op enkele minuten rijden van de oude diamantstad Kimberley ligt, is een permanent wetland en de thuishaven van 20.000 tot 50.000 ‘kleine flamingo’s’, een specifieke soort die op de lijst staat van beschermde dieren.
Kunstmatig broedeiland
Dat deze vogels hier broeden is niet van alle tijden. Vroeger bezochten ze deze plek alleen om zich te voeden met de algen die overvloedig groeien in de dam. Natuurliefhebbers vroegen zich af of ze er ook konden gaan broeden, zodat de soort behouden kon worden en de plek aantrekkelijk zou worden voor het publiek.
Ornitholoog Mark D. Anderson heeft daarop in 2006 de hulp van een lokaal bedrijf, Epaka Mining, ingeschakeld om een kunstmatig broedeiland aan te leggen in het midden van de dam. Er werden vier vijvers gegraven waar de flamingo’s klei konden verzamelen om de nesttorentjes te bouwen en vast zo’n duizend kunstmatige nesttorentjes gebouwd. Toen het eiland af was, was het nog maar afwachten of de flamingo’s het een aantrekkelijke broedplaats zouden vinden.
Maar dit bleek het geval. Binnen enkele weken arriveerden er zo’n 10.000 flamingo’s. Deze vogels vertrokken voor de winter, maar een grotere groep van ongeveer 20.000 keerde terug in september 2007 en begon in de zomer van 2008 te broeden. Hierbij negeerden ze overigens de door de mens gemaakte nesttorentjes compleet en bouwden ze hun eigen nesten.
Iedereen was blij verrast toen de flamingo’s het eiland kozen om hun nest te bouwen, want het was voor het eerst dat deze soort in Zuid-Afrika had gebroed. Sindsdien zijn er op het eiland vele tienduizenden kuikens geboren en is de plek uitgegroeid tot een belangrijk reservaat en een populaire trekpleister voor natuurliefhebbers, wetenschappers en vogelspotters uit de hele wereld.
Reddingsactie
Maar de extreme zomerhitte van afgelopen maanden en een gebrek aan water dat in de dam werd gepompt, zorgde ervoor dat het gebied opdroogde. Het is niet precies bekend waarom dit ertoe heeft geleid dat zoveel volwassen flamingo’s hun kuikens hebben verlaten. Toen het nieuws van de vogels eind vorige maand voor het eerst bekend werd, inspecteerden experts van de ‘Society for the Prevention of Cruelty to Animals’ (SPCA) en andere welzijnsgroepen onmiddellijk de locatie om te zien wat ze konden doen.
Flamingokuikens worden gered bij de Kamfers Dam:
De achtergelaten vogels werden meegenomen en naar verschillende plaatsen gevlogen waar ze konden worden verzorgd, waaronder bij Sanccob, de Zuid-Afrikaanse Stichting voor het Behoud van Kustvogels in Kaapstad.
Nicky Stander, de rehabilitatiemanager van SANCCOB, vertelde het persbureau AFP dat ze zich goed herstellen en uiteindelijk weer teruggeplaatst zullen worden in de dam.
“Naarmate de tijd vordert en ze groeien, zullen we hun huisvesting aanpassen zodat ze genoeg ruimte hebben om rond te rennen en hun poten te oefenen.”
Mark Anderson, CEO van een andere vogelbeschermingsgroep genaamd BirdLife Zuid-Afrika, prees de snelle actie van de redders. Hij vroeg zich echter wel af of de beslissing om in te grijpen en de achtergelaten kuikens en eieren te verwijderen de juiste was. Als er mensen zo dichtbij de vogels komen die nog wel broeden, kan dat schadelijk effect hebben op de kolonie, zo stelde hij. BirdLife Zuid-Afrika heeft de afgelopen week waarnemers op de site gehad en meldde dat de kolonie in Kamfers Dam nog steeds gezond, levendig en productief is.
Regen
Dat het beter gaat met de vogels, heeft ook te maken met het feit dat er onlangs aanzienlijke regenval is geweest, waardoor de kolonie wederom werd omringd door water. En de verwachting is dat er nog meer regen zal vallen, omdat het regenseizoen binnenkort begint.
Om te zorgen dat de flamingo’s in de toekomst veilig kunnen broeden is de hulp ingevlogen van diverse experts, waaronder onderzoekers van de Association of Zoos and Aquariums (AZA) Taxon Advisory Group (TAG) uit de VS. Daarnaast zijn er stappen gezet om te zorgen dat er, ook bij droogte, voldoende water in de dam gepompt wordt.
Je kunt de kuikens volgen op de facebookpagina van SANCCOB.