Vorig weekend kwam bij het Vlaamse Zwerfkat in Nood een melding binnen van een Amsterdamse dame die in een bungalowpark in Durbuy, in de Belgische Ardennen, verbleef. Zoals bij veel campings en bungalowparken was ook hier niets geregeld voor noodlijdende zwerfkatten, en de toestand van een aantal dieren baarde mevrouw veel zorgen.
Bij vuilnisbakken hingen diverse katten rond, op zoek naar eten. Vooral een jonge kat was er slecht aan toe; ze liep mank en de staart van het dier was gebroken en viel er zelfs bijna af! Waarschijnlijk was het dier aangereden. Dankzij de meldster, die ondertussen weer terug naar huis moest, wisten de medewerkers van Zwerfkat in Nood waar ze de hulpbehoevende dieren konden vinden. Gewapend met vangkooien gingen ze op pad.
Kooien werden opgesteld bij de vuilcontainers en tijdens een wandeling over het park troffen de vrijwilligers een zieke kat aan. Het dier was niet benaderbaar, dus een vangkooi werd in zijn buurt gezet, op hoop van zegen. Rondneuzend bij de andere huisjes kwamen ze meer katten tegen, waaronder twee kleine kittens. Ook die wilden ze graag meenemen, dus weer werden vangkooien geplaatst.
“Wat een hoop katten zagen we…. Rond 20.00 uur vertrokken de eerste twee vrijwilligers naar huis, de rest bleef achter. We moesten nog zeker vier katten vangen: de twee kittens, de zieke kat, en de kat met de gebroken afgerukte staart. Twee van onze vrijwilligers zouden de hele nacht over de kooien waken.
De twee kittens werden ’s avonds gevangen. Bij een kitten zag het oogje er superslecht uit, er droop ook bloed uit. Godzijdank konden we hen nu helpen. Nog ietsje later werd de zwarte kat met de gebroken staart ook gevangen, YES! De staart was kaal, volledig ontstoken, etterig, en leek er deels al af te zijn. Pffff… beestje toch, wat moet jij een pijn hebben gehad. Daarna last but not least, gelukkig ook de zieke oude magere kat met de vervilte vacht gevangen.
Enkele uren later kregen we een andere kat in de gaten, die ook wel ‘de terraspoes’ werd genoemd. Ze liep daar toch al een half jaar en kreeg eten uit de keuken. Maar ze was ziek. Het personeel zal nooit met zwervers naar de dierenarts gaan, maar deze poes kreeg wel dagelijks een hapje eten. Maar ze had meer zorg nodig, en het personeel was allang blij wanneer we haar zouden meenemen. Na onze vangactie in de Ardennen zijn we vijf zieke zwervertjes rijker en we zijn ontzettend blij om ze te mogen/kunnen helpen.”
Alle dieren hebben broodnodige medische verzorging gekregen. De gebroken staart van de zwarte poes, Raaf, is geamputeerd. De zieke kittens Pip en Lot krijgen een berg medicatie, eentje zal blind blijven aan een oog. De zieke kater Ollie mankeert veel: hij is heel mager, heeft niesziekte, een ontstoken keel, oormijt, vlooien en teken. Terraspoes Denna heeft het hart van de vrijwilligers gestolen en mag daar voor altijd blijven wonen. Een mooi gevolg van de vangactie is dat het personeel van het restaurant op het park nu een spaarpot neerzet en met het geld dat men ophaalt de overgebleven katten een voor een laat castreren/steriliseren. Ook wordt de manager van het park aangespoord om de katten te laten helpen. Hopelijk ziet hij in dat verwaarloosde en zieke katten slechte reclame zijn voor het park en zorgt hij voor een fatsoenlijke verzorging.
Bron: VZW Zwerfkat in Nood ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Super bedankt, wat lief wat jullie allemaal voor deze katten hebben gedaan en doen. Ik heb veel bewondering voor mensen zoals jullie. Ben heel blij dat deze katten een fijne toekomst zullen krijgen!
Fijn dat deze dieren gered zijn maar hoeveel zieke figuren zijn er niet die hun huisdier gewoon dumpen op hun vakantie, ook in Nederland !!
Mooi dat er gelukkig mensen zijn die zich over zieke en verwaarloosde dieren ontfermen en hen helpen. Hopelijk zullen zij allemaal een fijn, warm en liefdevol huisje krijgen waar zij alsnog een lang en goed leven zullen leiden.