In aanloop naar de grote CITES-conferentie CoP18 in Colombo sluiten mensen vanaf 13 april tot eind mei wereldwijd aan bij de Global March for Elephants & Rhinos #GMfER2019. De olifant en de neushoorn staan symbool voor alle dieren en diersoorten die slachtoffer zijn van stroperij, illegale handel, tradities, trofeejacht en andere menselijke oorzaken van uitsterven. Tijdens de CoP18 wordt onder meer de handel in bedreigde diersoorten gereguleerd.

#GMfER2019
Foto: March 4 Elephants and Rhinos

Tijdens de 18e CITES Conference of Parties (23 mei – 3 juni)  kunnen grote stappen gezet worden om allerlei bedreigde diersoorten extra bescherming te geven – denk aan schubdieren, giraffen, olifanten, leeuwen en neushoorns – door het verbieden van trofeejacht op deze dieren, of door ze de hoogste bescherming te geven (appendix 1), of door een verbod op de handel in dierproducten als botten en huid.

#GMfER2019
#GMfER Amsterdan 2014 | Foto: Animals Today

Regulering van handel in bedreigde soorten

Het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) reguleert de internationale handel in bedreigde dier- en plantsoorten, wat dus ook een verbod kan inhouden om op welke wijze dan ook een diersoort te gebruiken voor eigenbelang.

Er zit echter een grote ‘maar’ aan deze conferentie, want het gaat om regulering van handel. Dan spelen al snel andere belangen een rol, die niets van doen hebben met de bescherming van diersoorten, maar alles met de bescherming van (handels)belangen en verhoudingen tussen landen.

De conferentie mag dus niet in stilte plaatsvinden; er moet aandacht voor zijn in de media en druk uitgeoefend worden door dieren- en natuurbeschermers wereldwijd. Dat is het doel van #GMfER2019.

#GMfER2019
GMfER20129 in Antwerpen | Foto: Save Africas Wildlife Belgium‎/Facebook

Antwerpen

De Global March for Elephants & Rhinos ging in 2012 van start en vanaf zaterdag 13 april zullen opnieuw wereldwijd vele duizenden mensen aansluiten bij een van de marsen, die t/m 25 mei her en der georganiseerd worden. GMfER Amsterdam zal in samenwerking met House of Animals eind mei een evenement organiseren (informatie volgt), maar wie op 13 april alvast wil meelopen kan daarvoor bijvoorbeeld naar Antwerpen.

Onderstaande informatie staat op de Facebook evenementenpagina van de organisatie in Antwerpen:

Groenplaats 11u – 18u30
– Markt met infostanden van dierenrechten organisaties
– Eet en drank gelegenheden

Optocht
Global march for Elephants, Rhinos and Lions :
– 13u verzamelen aan de Gedempte Zuiderdokken, hoek Scheldestraat en Vlaamse Kaai.
– 14u stipt vertrekken

Op de evenementenpagina wordt gevraagd om vlaggen, spandoeken, toeters en bellen mee te nemen. Draag bij voorkeur kleding die iets met dieren te maken heeft (geen bont natuurlijk) of iets met dierenprints. Maskers zijn op politiebevel niet toegelaten. Honden zijn van harte welkom.

#GMfER2019
GMfER Amsterdam 2017 | Foto: ©Ed Heesbeen

Eisen #GMfER2019

Hieronder staan de punten waarvoor #GMfER2019 aandacht vraagt tijdens de CITES-conferentie:

1. Vrijstelling van alle op bijlage I en II vermelde dieren van trofeejacht en handel in hun lichaamsdelen en levende dieren.
2. Dat Japan en de EU hun binnenlandse ivoorhandel sluiten.
3. Verbieden van fokken in gevangenschap van dieren met appendix I en II status; hun lichaamsdelen / botten voeden de illegale handel in wilde dieren en de vraag naar bedreigde diersoorten.
4. Stem voor voorstellen om de status van olifanten op te waarderen naar status I en giraffen naar appendix II.
5. Verwerp voorstellen van bepaalde SADC-landen (Southern African Development Community) om de handel in ivoor en andere lichaamsdelen van olifanten en neushoorns te heropenen.
6. Zorg voor meer transparantie bij de afgifte van vergunningen door CITES, met name vergunningen voor jachttrofeeën en export van bedreigde diersoorten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel