Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 2 november een nieuwe antistroperswet aangenomen die zich niet beperkt tot de VS alleen. Met de Global Anti-Poaching Act willen de Verenigde Staten een belangrijke rol gaan spelen in de bestrijding van stroperij wereldwijd.
De wet werd gesteund door 43 republikeinen en 64 democraten en is ingesteld om de illegale handel in wilde dieren en dierproducten makkelijker te vervolgen. Ook voorziet de wet in hogere boetes en straffen en voorstellen om geld en goederen die zijn buitgemaakt door de illegale handel in beslag te nemen, vergelijkbaar met de Nederlandse plukze-wetgeving.
Volgens Wayne Pacelle, hoofd van de Humane Society in de Verenigde Staten, is de wetgeving een grote vooruitgang:
“Dit wetsvoorstel biedt extra mogelijkheden en middelen om het illegaal doden van een aantal van ’s werelds meest iconische bedreigde diersoorten en de illegale handel in dierproducten te beteugelen.”
Verkwanselen
De Global Anti-Poaching Act richt zich onder meer op het Afrikaanse continent, waar olifanten, neushoorns en leeuwen in steeds grotere aantallen door stropers worden vermoord om hun ivoor, neushoornhoorn en botten, of om als jachttrofee te dienen. Een belangrijk deel van de dierproducten is bestemd voor de Aziatische markt, bijvoorbeeld om er zogenaamde geneesmiddelen van te maken. Het is ook de bedoeling om regeringen op de vingers te tikken wanneer zij hun eigen wetgeving verkwanselen met betrekking tot de bescherming van bedreigde diersoorten tegen stropers. Wayne Pacelle:
“Stropen is een wereldwijde crisis en de wereld heeft het Amerikaanse leiderschap nodig om er iets tegen te doen.”
Rechter
Het is te hopen dat de wet ook handvatten biedt om trofeejagers aan te pakken, zoals de Amerikaanse tandarts die leeuw Cecil doodde, puur voor de lol om als jachttrofee te dienen. In ieder geval is het vanuit de Global Anti-Poaching Act mogelijk om landen die bedreigde diersoorten onvoldoende beschermen in het uiterste geval een economische boycot op te leggen, of zelf voor de rechter te dagen.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel