Volgens recent onderzoek zijn de gletsjers die het Andesgebergte van Peru bedekken in een rap tempo aan het smelten. Inmiddels wordt hun bestaan ernstig bedreigd. Sinds 1962 verloren ze gemiddeld per jaar 11,5 vierkante meter, volgens de Instituto Nacional de Investigación de Glaciares.
Insecten
Peru wordt gezien als het derde land ter wereld dat het meest kwetsbaar is voor klimaatverandering. In 55 jaar verloor Peru 61% van de 1.035 vierkante kilometer aan gletsjers in zestien besneeuwde bergketens. Het smelten wordt veroorzaakt door de wereldwijde opwarming van de aarde, met het buiten de oevers treden van rivieren. Als de gletsjers verdwijnen zijn zal het een gebrek aan water als gevolg hebben. Het wegsmelten van de gletsjers heeft een enorme impact op de natuur in en rondom het Andesgebergte. Veel dieren zijn volledig afhankelijk van het smeltwater in dit gebied, zoals veel inheemse insectensoorten. Het gaat hier om een uniek ecosysteem dat, met de gletsjers, verloren dreigt te gaan. Benjamín Morales, voorzitter van de Instituto Nacional de Investigación de Glaciares:
“We hadden niet verwacht dat het totaalbeeld zo’n kritieke situatie zou laten zien.”
Zijn team werkt aan het inventariseren van de situatie in de achttien besneeuwde bergketens die Peru telt, het grootste gletsjersysteem in de tropen. Het meest schrijnende voorbeeld is Pastoruri, waar tot voor kort, op een hoogte van 5.000 meter, nog internationale skiwedstrijden werden gehouden. Door het verdwijnen van de gletsjer is nu echter het aantal toegestane bezoekers van het gebied teruggedraaid om de afbraak niet te versnellen.
Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer