Bijbels, barkrukken en cowboylaarzen: de Amerikaanse markt in producten gemaakt van de giraffe drijft dit iconische dier naar de afgrond. In de afgelopen veertig jaar is de giraffenpopulatie met 40 procent afgenomen. Volgens de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) leven er nog slechts 68.293 volwassen giraffen in het wild. Sinds vorig jaar is bescherming van het dier opgenomen in de internationale CITES-overeenkomst, maar binnen de VS rammelt de bescherming van de giraffe aan alle kanten.
In 2010 werden alleen al in Frankrijk 800.000 ‘Sophie de Giraf’ bijtspeeltjes voor peuters verkocht. Zet dat af tegen het aantal levende giraffen in Afrika en je wordt er terecht treurig van. De handel in wilde dieren blijft een van de grootste bedreigingen van onze toekomstige biodiversiteit en internationale inspanning is dan ook geboden deze handel de kop in te drukken.
Volgens David O’Connor, president van ‘Save Giraffes Now’, lopen beschermingsprojecten voor de giraffe een paar decennia achter op andere bedreigde diersoorten. Zo is de internationale handel in giraffen veel slechter geregeld en in kaart gebracht dan de handel in olifanten en neushoorns, waarvoor strengere beperkingen gelden. Dit maakt de giraffe een makkelijk doelwit.
Opgezette babygiraffe voor 8.000 dollar
In de Verenigde Staten is helaas een markt voor giraffenproducten. Volgens een onderzoek uit 2018 van dierenrechtenorganisatie Humane Society International (HSI) bleek dat tussen 2006 en 2015 zo’n 40.000 lichaamsdelen van de giraffe vanuit Afrika naar de VS werden geïmporteerd. Daaronder waren 3.700 jachttrofeeën, wat neerkomt op één trofee per dag. In het undercover onderzoek stuitten ze in de staat North Carolina op bijbelomslagen van giraffenhuid, in Texas op cowboylaarzen en in Florida werden sierkussens gemaakt van de huid van giraffen verkocht. Ook kregen de undercoveronderzoekers een opgezette babygiraffe aangeboden voor 8.000 Amerikaanse dollars én een met giraffenhuid beklede barkruk voor 1.500 dollar. De botten van de giraffe worden veel gebruikt als lemmet van messen.
Bekijk hier de undercoverbeelden van het onderzoek uit 2018:
.
.
Volgens Adam Peyman, programmamanager van de wildlife afdeling van HSI, was de importmarkt van giraffen in de VS ‘stevig’, omdat het dier tot 2019 niet werd beschermd door de internationale CITES-overeenkomst. Sinds vorig jaar valt het dier onder de Appendix II-regeling, die ervoor zorgt dat handel nu gereguleerd wordt, maar nog niet verboden, zoals onder Appendix I:
“Het was makkelijker om giraffenhuiden, -botten en trofeeën te importeren, dan bijvoorbeeld een olifant, omdat ze niet op de CITES-lijst stonden. Eén verkoper van giraffenhuiden bevestigde dit tijdens ons onderzoek. Hij zei dat het moeilijker was om olifantenproducten te importeren, dus giraffen werden het ‘nieuwe exotische’ product.”
Giraffe slachtoffer trofeejacht
In 2016 verklaarde de IUCN de giraffe als ‘kwetsbaar’ voor uitsterven. Van de negen subsoorten staan er twee op de lijst als ‘ernstig bedreigd’. De kordofangiraffe, die leeft in Centraal-Afrika, heeft de afgelopen 40 jaar maar liefst 90 procent van zijn populatie verloren. Er leven nog slechts 2.000 van deze giraffen in het wild. De Nubische giraffe, die ooit in het noordoosten van Afrika rondzwierf, is nu grotendeels uitgestorven. Deze soort heeft 98 procent van zijn populatie verloren; er leven nog slechts 455 giraffen in het wild en dan alleen in beschermd gebied in Kenia. Paul Todd, senior advocaat van het natuurprogramma van het National Resources Defense Council, is van mening dat er een duidelijke reden is waarom de giraffe met uitsterven wordt bedreigd:
“De trofeejacht en het legale wegnemen van bedreigde diersoorten uit het wild maken de daling in het aantal giraffen alleen maar erger.”
In het wild heeft de giraffe te maken met vele bedreigingen. Ze verliezen hun leefomgeving aan de landbouw, aan het groeiende aantal mensen en aan de impact van de klimaatcrisis. Nabijheid van vee kan tevens leiden tot overdracht van ziekten op de giraffen. Veel giraffen worden het slachtoffer van stroperij; voor bushmeat op de lokale markten en voor de illegale handel in wilde dieren. De alarmerende daling in het aantal giraffen heeft landen die bij het CITES-verdrag zijn aangesloten de bescherming van giraffen afgelopen jaar doen verhogen. Dat betekent dat hoewel internationale handel in giraffen nog steeds is toegestaan, landen beperkingen moeten toepassen die de daling in populatie moeten beperken.
Trump verzwakt bescherming
Hoewel de Verenigde Staten de CITES-overeenkomst ondersteunt, beschermen de nationale wetten binnen de ‘Endangered Species Act’ (ESA) – die wordt beheerd door de ‘Fish and Wildlife Service’ (FWS) – de giraffe niet. Dit ondanks jarenlang aandringen van diverse organisaties, zoals Humane Society International, om bescherming van de giraffe in deze wet op te nemen. Volgens de FWS is de status van de giraffe nog steeds ‘in behandeling’. Peyman van HSI pleit ervoor, dat de giraffe als bedreigde soort wordt opgenomen onder de ESA:
“Omdat het zo duidelijk is dat er in de VS een enorme markt is voor giraffenproducten, is het heel belangrijk dat dit diersoort, dat echt in de problemen is, net zo’n hoge bescherming krijgt als andere soorten die in gevaar zijn.”
Of de status van de giraffe in de VS snel van ‘in behandeling’ naar ‘bedreigd’ zal veranderen, is nog maar de vraag. We weten inmiddels allemaal hoe Trump denkt over wilde dieren en de trofeejacht. Vorig jaar heeft hij de wetgeving rond bedreigde diersoorten zelfs verzwakt. Zo kwam er een verbod op het aanwijzen van cruciale leefomgeving voor bedreigde soorten door de klimaatcrisis. De wereld op zijn kop.
Bronnen:
- HSI (pdf)
- The Independent
- Lees ook:
.
Uitsterven in stilte: Masaigiraffen nu officieel een bedreigde soort
.
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?