De populatie giraffen in Afrika loopt in schrikbarend tempo terug door stroperij en verlies aan leefgebied. Julian Fennesey leidt een onderzoek naar giraffen en publiceert volgend jaar zijn rapport.
De giraffenpopulatie in Afrika is de afgelopen 15 jaar met 40 procent afgenomen, van 140.000 naar minder dan 80.000 dieren in het wild. Fennesey:
“Het is een stille vorm van uitsterven.”
Het grootste zoogdier van de wereld komt voor in 21 landen. Van de negen subsoorten, gebaseerd op geografische spreiding, huidpatronen en genetische data staan er inmiddels twee op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de IUCN. Het gaat om de West-Afrikaanse- of Tsjaadgiraf, waarvan er nog 300 leven in Niger en de Rothschildgiraf of Oegandagiraf (zie foto hierboven), waar er nog zo’n 700 verspreid leven over Oeganda en Kenia.
Oorzaken
De grootste veroorzakers van de dalende populaties is verlies van habitat en stroperij. Steeds meer land wordt gebruikt voor landbouw onder invloed van een steeds groter wordende bevolking.
Heersend bijgeloof is koren op de molen van stropers. Onder andere in Tanzania gelooft men namelijk dat de hersenen en het beenmerg van de giraf HIV kunnen genezen. Afgehakte koppen en botten van giraffen worden voor omgerekend zo’n 120 euro per stuk aangeboden. Giraffenhuid wordt weer gebruikt voor kleding, schoenen, riemen en drumvellen. Van het haar worden sieraden gemaakt en in bepaalde Afrikaanse culturen is de staart van een giraf een symbool van autoriteit.
Verder staat bij veel landelijke gemeenschappen giraffenvlees nog gewoon op het menu. Ook olifantenstropers schieten nogal eens een giraf voor het vlees. Een giraf doden immers vergt relatief weinig inspanning en levert veel vlees op.
Handel in giraffen-bushmeat wordt dan ook hoe langer, hoe lucratiever. Daarin schuilt een groot gevaar, want het is nog lang niet bekend genoeg hoe serieus de dreiging voor de giraf is.
Kathleen Garrigan van de African Wildlife Foundation (AWF):
“De giraf speelt een belangrijke rol in het ecosysteem en is één van Afrika’s meest iconische diersoorten. Deze dieren verliezen omdat we domweg niet aan het opletten zijn zou zeer tragisch zijn.”
Maatregelen
Inmiddels beginnen landen als Niger en Kenia in te zien dat er moet worden ingegrepen en hebben zij maatregelen op stapel.
Fennessy:
“Giraffen zijn de vergeten megafauna. Ze krijgen lang niet de aandacht die ze zouden moeten krijgen.”
Bronnen: DeMorgen.be & TakePart.com ©PiepVandaag.nl