Dierentuin Zoologisk Have in Kopenhagen viert de heugelijke geboorte van een babygiraf, die afgelopen weekend ter wereld kwam. In deze Deense dierentuin werd echter in 2014 een gezonde giraf van nog geen 2 jaar oud gedood vanwege een overschot aan mannetjesgiraffen.
Iets meer dan twee jaar geleden werd er in de dierentuin van Kopenhagen een kerngezonde giraf gedood. Het dier, Marius genaamd, was slechts 18 maanden oud. Hij werd, volgens de directeur van de dierentuin, gedood om inteelt in het Europese fokprogramma voor giraffen tegen te gaan. Zijn genen zouden oververtegenwoordigd zijn in dit fokprogramma. Voor de dierentuin had hij daarom geen toegevoegde waarde. Pogingen om het dier elders onder te brengen waren volgens de dierentuin mislukt. Marius werd daarom weggelokt van zijn groep en zonder pardon is er met een kogel een einde gemaakt aan zijn leven.
Wereldwijd protest
De dood van Marius leidde tot hevige protesten. Over de hele wereld reageerde men geschokt op het gemak waarmee hij overbodig werd verklaard en hiermee zijn doodvonnis werd getekend. Na de dood van de jonge giraf kwamen er steeds meer incidenten aan het licht waarbij dierentuinen gezonde dieren afschoten vanwege een overschot.
Ook in de dierentuin van Kopenhagen bleef het niet bij Marius. Volgens de Deense media worden er in deze dierentuin elk jaar zo’n 20 tot 30 overschotdieren gedood. Eerder schreef PiepVandaag een artikel over het lot van overschotdieren in dierentuinen.
Babygiraf
In dezelfde dierentuin waar Marius twee jaar geleden op brute wijze werd gedood en gevoerd aan de leeuwen, werd afgelopen weekend een mannetjesgiraf geboren. Trots plaatste de dierentuin foto’s en video’s van de kleine giraf op de sociale media. Op de Facebookpagina van de dierentuin werd er door meerdere mensen ontzet gereageerd. Zo vroegen velen zich terecht af of de dierentuin deze giraf wel in leven zal houden. De dierentuin reageerde op deze berichten:
“Wanneer giraffen een leeftijd van 2 jaar bereiken, waarop ze normaal gesproken ook de groep zouden verlaten, kijken we of er plek is voor hem. Natuurlijk doen we ons uiterste best om een plek te vinden voor de giraf, maar wanneer het niet binnen het fokprogramma past, zal de giraf worden gedood.”
Met deze uitspraak wakkert de dierentuin opnieuw de discussie aan over het lot van overschotdieren. Of deze babygiraf een lang leven is gegund is voor nu dus nog maar de vraag.
Bronnen: Huffington Post, Ibitimes ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Pogingen om het dier elders onder te brengen waren volgens de dierentuin mislukt…is gelogen
dierenpark Hoederdael in Anna paulowna heeft gevraagd om het dier bij hen onder te brengen maar dat wilden ze niet!!
Misschien moeten we hen maar vragen nu al een verzoek in te dienen voor het geval dit dier ook dezelfde weg moet gaan
idioten daar in kopenhagen
zal ze meteen een reactie geven hoe ik er over dnek
Maar giraffen worden met uitsterven bedreigd!? Een nieuwe dierentuin enkel voor giraffen lijkt me een goed plan, hopelijk maken onze nazaten nog mee wat een olifant of giraf is?
Prachtige dieren, heel hard dat dit vele malen gebeurt…
Ik was destijds ook verbijsterd over het afmaken van die jonge giraffe. Helaas bleek het probleem veel groter te zijn omdat dit regelmatig in alle dierentuinen gebeurt, dus ook o.a. in Artis en Blijdorp. Hopelijk zal dit girafje wel een lang en goed leven mogen krijgen. Anderzijds worden ELKE DAG in Nederland 1.500.000 (!!!) onschuldige dieren na een vreselijk rot leven met veel grof geweld in vrachtwagens gejaagd en gepropt op weg naar hun executie. Ik zou willen dat mensen daar eens wat meer bij stil staan, welk enorm leed er vooraf gegaan is aan hun stukje plofkip en knalvarken in de winkel en op hun bord. Zo iets wil en kun je toch niet zonder last van je geweten eten. Gelukkig raken steeds meer mensen er van overtuigd dat dieren niet mogen lijden voor de mens, maar ook hoe ongezond vlees en andere dierlijke producten zijn en wat voor gigantische aanslag de grootschalige veeteelt voor natuur en milieu is.
Goed zo Jeroen, ik deel mee in jou mening.