Gieren zijn efficiënte aaseters en verkleinen de kans op uitbraak van ziektes door het eten van rottende karkassen. Een dalende gierenpopulatie heeft dan ook ernstige gevolgen. Dit ondervond men in India, waar een medicijn om vee te behandelen dodelijk bleek te zijn voor gieren. Karkassen lagen weg te rotten en verspreidden een vreselijke stank. Deze broedplaatsen voor ziektekiemen zorgden ervoor dat India nu de meeste gevallen van rabiës ter wereld heeft.
‘We denken dat in twee decennia ongeveer 40 miljoen vogels zijn doodgegaan. Waarschijnlijk is het de grootste instorting van een populatie die ooit heeft plaatsgevonden’, aldus Jemima Parry-Jones van het International Centre for Birds of Prey.
Nu wordt vee behandeld met een middel dat gieren geen schade toebrengt, in de hoop dat de populatie zich zal herstellen en ze hun belangrijke rol weer kunnen vervullen.
Parry-Jones:
‘Mensen denken soms dat gieren lelijk en vies zijn. Dat is allesbehalve waar en daarnaast zijn ze van cruciaal belang voor het milieu. Ze zijn de enige vuilnismannen ter wereld die nooit staken.’
In het onderstaande filmpje is te zien hoe belangrijk de rol is die gieren vervullen.
Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dat is de mens, vanalles uitvinden, maar niet nagaan of het problemen gaat geven.
Zie asbest, plastic, bestrijdingsmiddelen enz., het geld verdienen staat altijd eerst bovenaan en onze kinderen zitten straks met alle ellende.