De Ghanese zanger en rapper ELi gebruikt zijn muziek niet om te vertellen over rijkdom, dure auto’s of aantrekkelijke dames, maar richt zich op een groeiend probleem in zijn land: plastic afval.
In de videoclip voor zijn nummer Gold Coast staat ELi op het Labadi-strand van Accra, terwijl golven en plastic flessen tegen zijn benen klotsen. Hij loopt blootsvoets over een tapijt van plastic flessen en tassen, terwijl er slechts kleine stukjes zand zichtbaar zijn. In een andere scène staat ELi in de houding, zijn borst naar voren, kin opgeheven, met zijn voeten en enkels verzonken in een berg plastic en ander afval.
Bewustwording
ELi, wiens volledige naam Edward Elikplim Ayikoe is, behoort tot een snelgroeiende gemeenschap van Ghanese muzikanten die hun werk gebruiken om Ghana onder de loep te leggen als ‘modeldemocratie’, zoals de voormalige Amerikaanse president Barack Obama het land omschreef. Deze kunstenaars willen niet de aandacht vestigen op traditionele (Ghanese) hiphopthema’s van financieel succes, liefde en levensstijl, maar op andere problemen die een democratie kunnen teisteren, zoals de stortvloed van plastic flessen en tassen verspreid over Accra’s (buiten)wijken, en de slappe milieuwetgeving, waardoor de vervuiling ongebreideld toeneemt. De rappers zien hun muziek als essentieel voor het bewustmaken van de bevolking en politiek over deze afvalcrisis.
Kwetsbaar
Onder de voormalige president John Mahama, en nu president Nana Akufo-Addo, is Accra een stad geworden die verdrinkt in afgedankt plastic. Het systeem van open goten langs de kant van de weg, bedoeld om hevige regen af te voeren tijdens het regenseizoen, voert het water inclusief plastic naar een lagune die uitkomt in de Golf van Guinee. Maar het vele vuilnis blokkeert deze afvoer ook regelmatig, vooral in de armste buurten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor overstromingen.
In 2015 dwongen de verstopping van het ophopende plastic afval en het resulterende hoogwater tientallen mensen ertoe hun huizen te ontvluchten. Bij een tragisch ongeluk kwamen 150 mensen om toen een benzinestation dat ze gebruikten om zich te beschermen tegen hevige regen, explodeerde. Het afval is, naast een ernstig milieuprobleem, ook een directe bedreiging voor de lokale bevolking geworden.
Relatieve vrede
ELi is niet de enige artiest die die zijn muziek gebruikt ter bewustwording van maatschappelijke problemen. In Ghana heeft de relatieve vrede het voor kunstenaars mogelijk gemaakt onderwerpen als het milieu aan te snijden, evenals seksisme, werkloosheid en de dominantie van religie.
Bekijk de videoclip van ELi hieronder, gemaakt in samenwerking met zijn landgenoot rapper Wanlov, waarin hij ook aanwijzingen geeft wat te doen met plastic afval:
Bron: Quartz ©AnimalsToday.nl Bart van Riel