Een gewone vinvis is 23 kilometer uit de kust van IJmuiden waargenomen. Het dier zwom langs windmolenpark Prinses Amalia waar op dat moment personeel aanwezig was. De laatste keer dat deze walvissoort in Nederlandse wateren werd gezien was in 2001.
De gewone vinvis staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Wereldwijd wordt hun aantal op hooguit 90.000 geschat, andere cijfers zeggen 60.000. Ze komen in Europa voor en leven in de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje. In de Noordzee is het een uiterst zeldzame bezoeker, waardoor er een kans bestaat dat er iets met het nog jonge dier aan de hand is. Dit is echter aan de hand van de beelden niet waar te nemen. Het dier lijkt niet gewond:
Slecht weer?
Het komt voor dat walvissen door slecht weer in wateren terechtkomen waar ze niet thuishoren, en dan zou wellicht orkaan Leslie die afgelopen weekend Portugal teisterde de reden kunnen zijn dat de walvis – van de storm vandaan zwemmend – in de Noordzee uitkwam. Dit is echter gissen en geen geen bewezen feit.
Bijna de grootste
Met een lengte van maximaal 27 meter is de ‘gewone’ variant de op een na grootste walvisachtige, na de blauwe vinvis. De laatste ontmoeting met een levend dier was in 2001 in de Sloehaven van Vlissingen, waar een 14 meter lang exemplaar zwom.
Wat helaas vaker voorkomt zijn strandingen van dode vinvissen op de Nederlandse kust. Onder meer op 26 augustus 2004 strandde een dode vinvis in Noordwijk en op 15 januari 2012 spoelde bij Vlissingen een gewone vinvis aan. Op 20 augustus 2017 spoelde een vrouwelijk dier van ongeveer 18–20 meter aan op Texel.
- Lees ook:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel