Kerst: de tijd van het jaar waar velen met plezier naar uitkijken. Gezellige feestdagen met familie en vrienden, pakjes onder de kerstboom en lekker eten. Konijnen zijn populaire cadeautjes in deze periode, want de kinderen vinden ze zo leuk. Maar dieren zijn geen speelgoed en hebben ook aandacht en een goede verzorging nodig als de nieuwigheid eraf is.
Teddy Widder en Angora
Dierenasiels waarschuwen nu in het bijzonder voor nalatigheid bij de verzorging van langharige konijnen, zoals de rassen Teddy Widder en Angora. Met hun pluizige vachtjes zien de konijntjes er schattig uit, maar velen onderschatten de hoeveelheid onderhoud die deze dieren en hun vacht nodig hebben. Zo moet een langharig konijn drie keer per week goed gekamd worden, om te voorkomen dat de vacht gaat klitten of vervilten en vies wordt. Door de jeuk die slechte vachtverzorging veroorzaakt, gaat het konijn krabben tot er wondjes ontstaan. Vliegen leggen hier graag hun eitjes in, waardoor het arme konijn besmet raakt met maden. Het is af te raden langharige konijnen buiten in de regen te laten en zaagsel en stro als bedding te gebruiken, want ook hierdoor klit de vacht snel.
Kortom, er komt nogal wat kijken bij een goede verzorging en dit kan onvoorbereide kopers behoorlijk tegenvallen. Asiels en konijnenopvangcentra constateren een stijging van het aantal afgedankte langharige konijnen en zijn bang voor een piek in het begin van het nieuwe jaar, als de voormalige kerstcadeautjes onderschat blijken te zijn.
Niet zo egoïstisch
Bij het uitkiezen van een huisdier denkt de koper of adoptant voornamelijk aan zichzelf. Hij vraagt zich af of hij het dier mooi genoeg vindt, en of het bij hem past. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: ‘Kan ik aan de welzijnseisen van het dier voldoen?’ Verdiep je vóór aanschaf in wat het beoogde huisdier nodig heeft en of je zin en tijd hebt in de verzorging. Een konijn kan wel tien jaar oud worden, brengt (onverwachte) kosten met zich mee, heeft ruimte nodig en is het liefst samen met een maatje. Een dier neem je voor het leven. Betwijfel je of je het de juiste verzorging kunt geven? Begin er dan niet aan.
Ben jij juist wel de aangewezen persoon voor een Teddy Widder- of Angorakonijn? Adopteer er dan eentje bij een asiel of konijnenopvang.
Bronnen: teddywidders.nl en dierenasiels.com ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Heb zelf ook een witte vlaamse reus,3 jaar geleden bestemd voor de kerstmaaltijd!
In het verleden een groot angora konijn via asiel Rotterdam.
Daar heb ik nog lang plezier van gehad.
Vele Teddy’s via herplaatsing gehad,zijn vaak erg zwakke konijnen die niet oud worden is mijn ervaring.
Vaak last van oogjes .
Zo goed als er een verbod op bepaalde hondenrassen zou moeten zijn vanwege welzijnsproblemen, zo goed zouden een aantal Konijnenrassen verboden moeten worden. Teddy Widders, Angora’s Duitse, Engelse en Franse Hangoren en die nieuwe mega grote Reuzen. En tegelijk een verbod op de handel er in.
Zou je dit kunnen toelichten? Welke welzijnsproblemen spelen er bijvoorbeeld bij de hangoren?