De leeuwenwelp die in de Utrechtse plaats Tienhoven door een hardloper werd gevonden, is afkomstig uit een Duits of Frans circus. Aanvankelijk werd nog gemeld dat het om een Waals circus ging maar dat blijkt niet correct. Het leeuwtje zat zondag in een bench in een weiland en is na de vondst opgevangen bij Stichting Leeuw. Het is de verwachting dat hij uiteindelijk naar een reservaat in Afrika mag, mogelijk Lionsrock in Zuid-Afrika.
Dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard heeft zich na de vondst samen met de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het leeuwtje ontfermd. De politie had hem gevraagd het dier indien nodig te verdoven, maar zover is het niet gekomen. De welp is opgevangen door Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, en kan mogelijk naar Afrika.
Volgens Klaver komt het zo goed als nooit voor dat er een gedumpte leeuwenwelp wordt gevonden. Hij vermoedde dat het dier werd gedumpt omdat hij te groot werd, zo vertelde hij tegen RTL Nieuws. De politie en NVWA stelden een onderzoek in naar de herkomst van het dier, waarover Stichting AAP meer kon achterhalen. David van Gennep, directeur van Stichting AAP:
“Wij hebben heel veel contacten in Europa en dan kom je er dus heel snel achter dat het is misgegaan bij een circus. (…) Het circus heeft een aantal leeuwtjes gefokt. Een van die leeuwtjes is verkocht aan een Belgische dierenverzamelaar uit Wallonië.”
Illegale handel
In België geldt net als in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus en is het verboden om dieren als leeuwen thuis te houden. In Frankrijk en Duitsland geldt het verbod voor wilde dieren in het circus nog niet en er zou zelfs gefokt worden met leeuwen, speciaal voor verzamelaars.
De Waalse dierenverzamelaar verwachtte een inval van de autoriteiten en heeft naar verluidt de welp aan een Nederlander gegeven. Die zou het dier uiteindelijk weer gedumpt hebben bij Tienhoven, aldus Van Gennep.
Juist om dit soort excessen te voorkomen wordt door dierenwelzijnsorganisaties gepleit voor een Europees verbod op wilde dieren in circussen, zodat deze praktijken zich niet meer voordoen binnen de grenzen van de EU.
Hij kent mensen goed
Aanvankelijk is de welp in quarantaine. Verzorger Daphne vertelt tegen Hart van Nederland dat het nog even afwachten is of hij inderdaad helemaal gezond is, onder meer door analyse van de ontlasting:
“Onze dierenarts moet ook nog langskomen als hij (Remy – red.) helemaal tot rust is gekomen, om verder onderzoek te doen. Het is heel duidelijk dat hij mensen goed kent en waarschijnlijk met de fles is grootgebracht.”
Lekker in de zon
Het is te hopen Remy inderdaad naar Afrika kan en dan niet meer alleen op de wereld is. Robert Kruijff, directeur van Stichting Leeuw over het natuurreservaat waar Remy waarschijnlijk naartoe mag:
“Dan zetten we een stuk af van een aantal hectare van de savanne, we voeren ze nog bij, maar ons idee is als je leeuw bent, hoe lekker is het om in de zon in Afrika te liggen.”
Omdat Remy zo gewend is aan mensen is het uitzetten in de vrije natuur geen optie meer, omdat hij dan makkelijk ten prooi zou kunnen vallen aan stropers.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Gelukkig is Remy nog veilig en gezond gevonden en hij zal waarschijnlijk nog een vrij goed leven tegemoet gaan.
Er zou veel harder ingezet moeten worden om allerlei fok, handel en het houden van wilde dieren te voorkomen. En een site als Marktplaats zou bijvoorbeeld een totaalverbod opgelegd moeten worden om advertenties met betrekking tot wilde dieren te kunnen plaatsen.