Zeytin, de babygorilla die afgelopen maand gevonden werd op een vliegveld in Istanboel herstelt goed in de dierentuin. Zelfs zo goed, dat hij waarschijnlijk terug kan keren naar het wild zodra hij volledig is hersteld.

Zeytin
Babygorilla Zeytin is pas vijf maanden oud | Screenshot From Fear to Freedom, World Amaze Facts on YouTube

Tijdens een tussenstop van Nigeria naar Thailand ontdekte de douane in Istanboel een westelijke laaglandgorilla van vijf maanden oud. Het dier vloog op 22 december in een houten krat mee met een vrachtvlucht van Turkish Airlines. In het krat dat amper groter was dan de gorilla zelf, lagen een klein bakje met water en verschillende bananenschillen. De douaneambtenaren troffen het dier aan in een smoezelig wit shirtje.

Zeytin betekent olijf

De gorilla verblijft nu in een speciale ruimte in de Polonezkoy dierentuin in Istanboel. De dierentuin organiseerde een namenwedstrijd, waarop hij de mooie naam Zeytin kreeg. Dat is het Turkse woord voor ‘olijf’. Volgens dierenarts Gulfem Esmen herstelt hij goed van zijn traumatische ervaring. Hij is in inmiddels ook bijna een kilo aangekomen en 3,5 centimeter gegroeid. Esmen:

“Toen hij hier net kwam, was hij erg verlegen, maar nu is hij niet meer bang voor ons en heeft hij vooral aandacht voor speeltjes.”

Regionaal directeur Natuurbehoud en Nationale Parken van Istanboel, Fahrettin Ulu zou het liefste zien dat de babygorilla zijn leven voortzet in zijn thuisland. Het hele team hoopt dan ook dat dit lukt zodra hij volledig hersteld is. Wel benadrukt Ulu het belang van het waarborgen van Zeytins veiligheid tijdens zijn verhuizing en het creëren van een veilige leefomgeving voor het dier, “dat is extreem belangrijk voor ons.”

Istanboel is een belangrijk reisknooppunt en daarmee een hotspot geworden in de illegale handel in wilde dieren. Het is nog onduidelijk hoe het dier door de douane van Nigeria geglipt is. Ook is nog onduidelijk wat er met Zeytin zou gebeuren in Thailand, of hij bijvoorbeeld in de entertainmentindustrie of als huisdier verkocht zou worden. Wel is volgens de Bangkok Post een beruchte dierenhandelaar en fokker betrokken bij deze smokkel.

Gorilla’s worden bedreigd

Om de jonge gorilla’s te vangen, doden stropers vaak de beschermende moeders en andere volwassen gorilla’s die in de buurt zijn. Gorilla’s leven in hechte families of kleine gemeenschappen. De illegale handel in wilde dieren bedreigt daardoor niet alleen het voortbestaan van individuele dieren, maar van hele gorillapopulaties. Zowel de westelijke als de oostelijke laaglandgorilla’s zijn bedreigde soorten. Naar schatting is de dierpopulatie de afgelopen twintig jaar met 60 procent gedaald. Met natuurbehoudsinspanningen zou het zo’n 75 jaar duren voordat de gorillapopulatie weer op peil is.

Bronnen:

Gorilla’s slaan op borst om conflict juist te vermijden

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma