In het dorpje Buchkewadi in Maharashtra, India, is een gestreepte hyena gered uit een 9 meter diepe waterput. Dankzij de samenwerking tussen de lokale bewoners, bosbeheer en Wildlife SOS is het dier levend uit de put gehaald en weer vrijgelaten in het wild.

gestreepte hyena
In 2020 werd in hetzelfde gebied ook al een gestreepte hyena gered uit een waterput | Foto: screenshot video Wildlife SOS/YouTube

Bewoners van het dorp hoorden in de vroege ochtend luide en verontruste kreten. Ze kwamen erachter dat de geluiden uit een put kwamen en waren verrast toen zij een gestreepte hyena in het water zagen. Gelukkig wisten de dorpelingen hoe ze moesten handelen in zo’n situatie en namen direct contact op met het bosdepartement. Zij schakelden een team van Wildlife SOS van het Manikdoh Leopard Rescue Centre in om hen te helpen bij deze reddingsoperatie.

Drijfnat

Het vierkoppige team, uitgerust met reddingsmiddelen en een vangkooi, bereikte de locatie in ongeveer een uur. De redders lieten de kooi in de open put zakken, vlakbij de hyena. Het drijfnatte dier slaagde erin om in de kooi te springen en langzaam werd de kooi met hyena omhooggetild. De reddingsoperatie duurde twee uur. Mede-oprichter en CEO van Wildlife SOS Kartick Satyanarayan:

“Dieren die in zulke gevaarlijke situaties gevangen zitten zijn al zo gestrest, dus hun veiligheid en comfort verzekeren is onze prioriteit. Ondanks de jarenlange ervaring, zijn onze medewerkers zich altijd bewust van de mogelijke risico’s en uitdagingen tijdens zo’n reddingsoperatie. We zijn dankbaar voor de boswachters die deze redding tot een succes hebben gebracht.”

Onderstaande redding van een gestreepte hyena vond twee jaar geleden plaats in hetzelfde gebied:
.

8,7 miljoen onbedekte putten

Het veterinaire team van Wildlife SOS voerde een medisch onderzoek uit om te controleren of het dier geen ernstige verwondingen had opgelopen. De hyena werd behandeld aan haar verwondingen en daarna vrijgelaten in een bosgebied, ver weg van menselijke bewoning. Dierenarts Nikhil Bangar van de organisatie:

“De hyena, vermoedelijk een vrouwtje, was uitgeput van haar strijd om uit de put te ontsnappen en had lichte schaafwonden opgelopen. Omdat er geen grote verwondingen waren en het dier fit was, hebben we haar weer vrijgelaten in het wild.”

Open waterputten hebben de mensheid sinds de beschaving van de Indusvallei gediend voor zowel huishoudelijke als irrigatiedoeleinden. Zo hebben mensen zich kunnen vestigen in gebieden die ver verwijderd zijn van rivieren of andere waterbronnen. Naar schatting zijn er nu 8,7 miljoen onbedekte waterputten in India. Ze variëren van 1 tot 70 meter diep en zijn diep genoeg gegraven om de grondwaterspiegel te bereiken. Nu de grenzen tussen bossen en door de mens bewoonde landschappen steeds meer vervagen, vormen de open waterputten een ernstige bedreiging voor wilde dieren.
.

#GNvdD: Verdrinkend luipaard gered uit 15 meter diepe put in India

1500 dieren omgekomen

De putten zijn in de buurt van beboste gebieden gebouwd en hebben geen muren, omheiningen of afdekkingen die kunnen voorkomen dat iemand erin valt. De waterputten zijn dodelijke vallen voor dieren als de civetkat, lippenbeer, krokodil, luipaard en gestreepte hyena. In de afgelopen tien jaar zijn er ongeveer 1500 dieren omgekomen in de onbedekte putten rond bossen in Maharashtra. Ook als de dieren een val overleven, kunnen ze dusdanig gewond raken dat ze niet meer kunnen terugkeren in het wild. De gestreepte hyena (Hyaena hyaena) staat plaatselijk bekend als ‘Lakkad bagga’ of ‘Taras’. Het is de enige hyenasoort die voorkomt in India en hij staat te boek als ‘bijna bedreigd’ op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Er zijn wereldwijd minder dan 10.000 exemplaren over.

Gestreepte hyena
Gestreepte hyena (Hyaena hyaena) | Foto: Rushikesh Deshmukh DOP via Wikipedia CC BY-SA 4.0

De gestreepte hyena is een aaseter die vaak na zonsondergang op jacht gaat. Met zoveel open waterputten in het landschap is de kans groot dat het dier erin valt. Wildlife SOS ontvangt regelmatig noodoproepen uit het hele land van wilde dieren die voor hun leven vechten na een val in een put. Een boswachter van de afdeling in Junnar, Ajit Shinde:

“Open waterputten zijn een veelvoorkomende bedreiging voor wilde dieren in de omgeving van onze dorpen. Onze teams zijn altijd waakzaam om hulp te bieden als het gaat om het redden van dieren in nood.”

Petitie tegen gevaarlijke waterputten

Ondanks de hulp, vereisen de onbedekte putten een permanente oplossing. Wildlife SOS streeft ernaar de hogere autoriteiten te bewegen de putten af te dekken en te omheinen, zodat dieren niet in gevaar komen door dergelijke nalatigheid. Door bewustmakingsprogramma’s en workshops worden mensen bewust gemaakt van de gevaren van deze putten. Teken de petitie van Wildlife SOS om de Indiase fauna te beschermen tegen open putten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer