UPDATE: volgens verschillende berichten is de bultrug Johannes nog niet dood. PiepVandaag is momenteel aan het uitzoeken hoe het zit. Zodra er nieuws is, zal PiepVandaag dat melden.
Gisteravond om 19:25 stak de dierenarts van het Dolfinarium de eerste spuit met dodelijk gif in het lichaam van het dier. Vanaf een afstand moesten de Terschellinger walvisredders machteloos toekijken vanaf hun schip de “Orca” van Rederij Noordgat. Het werd hun door de Rijkspolitie te Water verboden om zelfs maar in de buurt te komen. Ze konden alleen van een afstand zien hoe de bultrug met een machtige zwaai van zijn enorme staart één van zijn scherprechters tegen het hoofd sloeg. Ruim een uur later vertrok de Orca weer; de bemanning kon de bloederige beelden niet langer aanzien.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Na de melding van de stranding, enkele dagen geleden, heeft de te hulp geroepen KNRM twee dagen lang geprobeerd de bultrug te redden. Helaas: hoewel de KNRM geweldig werk doet als het om het redden van mensen gaat, heeft zij geen ervaring met het redden van walvissen. Tot ieders teleurstelling mislukten alle reddingspogingen. Meermalen door de Zeehondencrèche aangeboden hulp werd afgeslagen. Daarop werd besloten om de bultrug te laten sterven, tenzij hoog water het dier toch nog zou helpen.
De Terschellinger EHBZ-vrijwilligers van de Zeehondencrèche hebben in de afgelopen jaren veel gestrande walvissen, dolfijnen en bruinvissen gered. Hun kennis, opgedaan via experts als de British Divers en een grote organisatie uit Nieuw-Zeeland, hebben ze diverse malen in de praktijk kunnen brengen, o.a. bij de redding van twee minstens even grote potvissen. Toen zij hoorden dat de KNRM het had opgegeven konden zij het niet langer aanzien en zijn ze met de Orca naar de Razende Bol vertrokken, om met hun kennis en ervaring een laatste reddingspoging te doen.
Tegen vijf uur kwamen de walvisredders ter plaatse. Ze zagen dat het dier nog heel actief was en in een positie lag waarin ze hem vrijwel zeker konden helpen. De Orca werd zodanig neergelegd, dat de hydrojets konden beginnen met zand onder het lichaam van de walvis weg te blazen. Arjen de Boer van Rederij Noordgat: “Of we hem met zekerheid hadden kunnen redden, kan ik niet zeggen. Maar de omstandigheden waren gunstig en we hebben dit al meerdere keren gedaan. Ik schat dat we hem binnen twee uur vlot hadden kunnen hebben”.
Maar toen de zes ervaren walvisredders op de Razende Bol naar de walvis wilden gaan, sommeerde de politie hen uit de buurt te blijven: de burgemeester van Texel had in overleg met Ecomare en “walvisexperts” besloten dat de bultrug moest worden gedood. Dierenartsen van het Dolfinarium waren daartoe al onderweg en niemand mocht bij het dier komen.
Lenie ’t Hart nam contact op met de ministers Opstelten en Kamp. Beide bewindslieden belden haar binnen enkele minuten terug; een feit dat ze heel erg waardeert in deze trieste zaak. Maar ook hun interventie mocht niet meer baten. Hoewel het kamerlid Dion Graus zich optimaal inzette en ook het kamerlid Marianne Thieme twitterde dat “zeker met een dierenarts in de buurt deze ultieme reddingspoging beslist moest worden uitgevoerd”, was het proces al te ver in gang gezet. De dierenartsen stonden al bij de bultrug; ze waren telefonisch niet meer bereikbaar en begonnen met het doden van de walvis. De ervaren redders werden door de politie op een afstand gehouden. Ze kregen geen enkele kans en dus ook de bultrug niet.
De zeehondenredders en ook Lenie ’t Hart zijn erg aangeslagen: “Waarom kreeg Johannes geen laatste kans op redding? De hele Nederlandse bevolking beleefde samen met ons even een moment van hoop toen ons reddingsteam in actie ging. Over de hele wereld wordt alles op alles gezet om gestrande walvissen te redden en hier kunnen we ze alleen doodspuiten of in een dolfinarium opsluiten. Ik kan écht niet begrijpen waarom dit dier zelfs door de dierenartsen niet een laatste kans is gegund. Dit is niet een zorgvuldige invulling van de zorgplicht ten opzichte van een beschermd dier.”
Marianne Thieme heeft zich aangemeld voor mondelinge vragen in de Tweede kamer over de gang van zaken.
Bron: Zeehondencrèche Lenie ’t Hart ©Piepvandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Zeg dat wel voor een beetje dierenliefde moet je niet bij een pretpark wezen, die gaan eerst kijken wat ze eraan kunnen verdienen, voordat ze in actie komen.
Als ik lees dat de “walvisexperts” van het Dolfinarium in Harderwijk zich er mee bemoeien, slaat de schrik me om het hart. Die bultrug mag blij zijn om dood te gaan, anders was hij nu al onderweg naar een of ander pretpark op Tenerife om de rest van zijn leven rondjes te zwemmen en kunstjes te maken .
vind het werkelijk schandalig een schip kunnen ze van de week wel vlot trekken en een walvis niet
in 1 dag en dit beest zo laten sterven?
met rubber bootjes nog al liefs en een sleepnet wat breekt vind je gek dat dit niet gaat
neem 2 sleepboten touw om ze staart en trekken met hoog water