Colombia is de thuisbasis van de belangrijkste volière in Zuid-Amerika, een opvang met bijna 2000 vogels. In deze particuliere nationale volière zitten 165 verschillende vogelsoorten, die herstellen na gered te zijn uit de handen van illegale handelaren in wilde dieren en planten. Tot nu toe hebben de Colombiaanse autoriteiten in 2018 bijna 4000 vogels gered.

Colombia
Andescondor | Foto: Gunnar Ries/Wikipedia

De volière is een initiatief van Rafael Vieira en drie vrienden. Doel was om een plek te creëren om als opvang te dienen en te fokken met bedreigde vogelsoorten, om hun uitsterven te voorkomen. Het voormalige schiereiland Isla Barú bleek de beste optie en in 2006 begon de bouw.

Grote investering
In februari 2016 verwelkomden ze voor het eerst het publiek bij de grootste volière in Zuid-Amerika. Alba Lucía Gómez, een van de vier oprichters en nu de beheerder van de volière:

“Het was een privéproject dat een grote investering van kapitaal en tijd vereiste, dus we hebben ervoor gekozen om er rustig aan te werken.”

Op dit moment werken er 24 mensen in de volière, die hun best doen om de vogels die in ernstige gezondheidsproblemen aankomen te rehabiliteren en, bovenal, te streven naar het behoud en fokken van bedreigde soorten zoals de Andescondorblauwknobbelhokko en de harpij.

Harpij | Foto: birdphotos.com/Wikipedia

Hekserij
Dierenarts Jonnathan Lugo, die anderhalf jaar bij de volière heeft gewerkt, zegt dat bijna 80 procent van de vogels is gered, de meesten van hen zijn gebracht door lokale autoriteiten na operaties met de politie en het leger van Colombia om de handel in wilde dieren en planten te bestrijden. Lugo:

“We hebben papegaaien binnen gekregen met geverfd haar en verbrande nagels. En ook uilen komen vaak in zeer slechte toestand bij de opvang binnen. Uilen worden gestenigd, geslagen en neergeschoten omdat ze worden geassocieerd met hekserij.”

Vogels met een kleine populatie in het wild, of degenen die simpelweg niet zouden overleven in hun natuurlijke habitat kunnen niet meer terug de vrije natuur in:

“Veel van de vogels kunnen niet worden vrijgelaten omdat er op hen wordt gejaagd, een van de vele gevaren waaraan ze worden blootgesteld. Maar sommige vogels willen helemaal niet meer weg, de papegaaien bijvoorbeeld zijn vrij, maar toch blijven ze en vliegen niet weg. Deze veilige plek is nu hun thuis.”

Bron:

©AnimalsToday.nl