Jaarlijks worden in Nederland zo’n 45 miljoen pasgeboren kuikentjes vernietigd, uitsluitend omdat ze het verkeerde geslacht hebben. Haantjes worden versnipperd of vergast, of gaan als voer naar de dierentuin. Dit gebeurt niet alleen met kuikens uit de bio-industrie, maar ook in de biologische eiersector. Bioloog Wouter Bruins heeft een methode bedacht om het geslacht al in het ei te bepalen en heeft daarom als bijnaam ‘haantjesredder’ gekregen.

Kuikens - geslachtsbepaling
Foto: Samdogs via Compfight cc

Alles draait om productie, ook in de eierindustrie. Haantjes zijn hiervoor nutteloos, ze leggen tenslotte geen eieren. Voor deze dieren dan ook geen vreugdevolle momenten na de geboorte: de kleintjes komen uit het ei en gaan massaal, levend, via de lopende band de hakselaar in of worden vergast. Ze worden letterlijk gezien als wegwerpdieren.

“Daar moeten we mee stoppen, het is nergens goed voor”, zegt Wouter Bruins over deze weerzinwekkende werkwijze. “Het is een systeem dat is ontstaan door onze drang naar meer efficiëntie, naar meer eieren voor minder geld. En daar moeten we gewoon vanaf.”

De bioloog bedacht een manier om vast te stellen of het embryo in het ei een mannetje of een vrouwtje is. Blijkt het een mannetjesembryo te zijn, dan kan men dit ei uit de broedmachine halen, zodat het niet tot ontwikkeling komt. Dit spaart het leven van vele ongewenste haantjes.

“Ze komen nooit uit het ei, het worden nooit kuikens, ze zijn ook te klein om iets te voelen.”

Na zijn studie op zoek naar de uitdaging van een probleem dat met biologie kon worden opgelost, kwam Bruins uit bij een kippenboer.

“Zo stuitte ik op dat probleem van de nutteloze haantjes. Dat probleem was er altijd al, maar niemand had het echt opgelost”, aldus Bruins. Hij ging in overleg met de sector: “Tot mijn verbazing stonden ze ervoor open. Natuurlijk voelden ze de maatschappelijke druk, maar ze wilden er zelf ook vanaf. Het is ook niet niks, al die miljoenen kuikens de nek omdraaien.”

Samen met Wil Stuterheim richtte Bruins in 2010 bedrijfje In Ovo op. Na vele proeven ontdekte Bruins dat het geslacht tussen dag 6 en dag 11 in het ei wordt bepaald. Met behulp van een naald kan hij nu uit 150 eieren tegelijk de relevante stoffen halen en binnen een paar minuten het geslacht zien.

“Ik heb nu zo veel kennis van de relevante stoffen dat ik op dag 9 al het geslacht kan zien. De opdracht is natuurlijk naar dag 8 te gaan en binnen de minuut het geslacht te bepalen.”

De vraag wat te doen met de eieren die straks overbodig zijn, ligt nu bij de overheid. Bruins zou ze het liefst gebruiken als grondstof voor medicijnen.

Bekijk hier de uitzending van EénVandaag – Wouter Bruins: redder van haantjes

sitestat

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde