Het waren vijf slopende jaren, maar vandaag is er dan eindelijk gerechtigheid: drie Nederlandse wildopvangcentra en hun dierenartsen die door de NVWA boetes opgelegd kregen en vervolgens door het OM werden vervolgd, zijn vandaag door de rechter vrijgesproken.
Zij werden in 2019 overvallen door een bezoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de NVWA zou in sommige gevallen niet in lijn met de huidige wetgeving worden gehandeld. Dit ging met name over het toedienen van medicatie en het hechten van wonden, handelingen die zij wel uitvoerden in overleg met dierenartsen. Lang bleef onduidelijk waartoe het onderzoek zou leiden. De dierenhulpverleners zaten in angst en onzekerheid over wat hun boven het hoofd hing.
Boetes voor wildopvangcentra
Pas na drie jaar (2022) kwam er duidelijkheid: er werden hoge boetes opgelegd aan de beheerders van de wildopvangcentra en hun dierenartsen. Onterecht, vinden de dierenhulpverlenende stichtingen en vochten dit aan. Dankzij advocaat Jaap Baar die de wildopvangcentra in de rechtszaal vertegenwoordigde heeft de rechter alle ten laste feiten als niet bewezen aangemerkt en volledige vrijspraak volgde.
Dieren in nood
In de Nederlandse wetgeving staat duidelijk dat aan ieder dier in nood hulp moet worden verleend. Dit geldt ook voor wilde dieren zonder eigenaar. Particulieren en dierenambulances brengen wilde dieren in nood naar wildopvangcentra, die een ontheffing hebben om deze inheemse wilde dieren op te mogen vangen en te verzorgen. Wildopvangcentra leveren al decennia vakbekwame hulp aan gewonde, verweesde, zieke en verzwakte wilde dieren. Zij doen dat met passie, vakkennis en ervaring in het belang van wilde dieren. Feit is dat alle 63 erkende wildopvangcentra in Nederland samen gemiddeld 115.000 wilde dieren per jaar opvangen, verzorgen en behandelen om ze vervolgens weer in de vrije natuur los te laten.
Onuitvoerbaarheid regelgeving
“Een deel van de huidige wet- en regelgeving is in de praktijk moeilijk uitvoerbaar voor dierenhulporganisaties”, zeggen de organisaties DierenLot en Stichting Wildopvang.nl. Gezien de enorme aantallen wilde dieren in nood kunnen wildopvangcentra bijvoorbeeld niet altijd elk individueel dier direct, en voor elke diagnose of behandeling, naar een dierenarts brengen. Dat is nu wel wettelijk voorgeschreven. Wat het voor wildopvangcentra nog verder onwerkbaar maakt is dat er tegenwoordig te weinig dierenartsen zijn om elk wild dier in nood op elk moment te kunnen zien.
Bovendien krijgen de meeste wildopvangcentra geen structurele vergoedingen van de overheid, en zouden ze torenhoge extra kosten krijgen als ze ook aan onwerkbare regelgeving moeten voldoen. Wildopvangcentra hebben door hun jarenlange ervaring vaak veel kennis van wilde dieren en werken nauw samen met veterinaire praktijken voor de meer complexe gevallen. Daardoor kunnen ze wilde dieren binnen de bestaande mogelijkheden toch goed helpen.
“Zorg dat wet- en regelgeving past bij de praktijk en zorg voor goede financiële ondersteuning vanuit de overheid, zodat wildopvangcentra hun werk conform wet kunnen uitvoeren. Alleen dan kunnen de wildopvangcentra op de gewenste manier invulling geven aan deze belangrijke maatschappelijke taak, in het belang van wilde dieren”, aldus DierenLot en Stichting Wildopvang.nl.
Bron:
- Persbericht DierenLot
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?