Het is bekend dat georganiseerde misdaadsyndicaten een grote rol spelen in de olifantenstroperij en de handel in ivoor. Maar in Mozambique, waar jaarlijks tussen de 1500 en 1800 olifanten worden afgemaakt voor hun slagtanden, speelt het probleem op een nog grotere schaal.
Carlos Pareira, adviseur van de Wildlife Conservatory Society, zegt tijdens een recent seminar over het onderwerp:
“Het doden van olifanten in het noorden van Mozambique neemt proporties aan die we nog niet eerder hebben gezien. Het stropen is geïndustrialiseerd.”
In Mozambique wordt het probleem dan ook een ‘nationale ramp’ genoemd. Zo doodden stropers alleen al in de eerste twee weken van september 22 olifanten. In dit tempo zullen de olifantenkuddes in Mozambique binnen enkele tientallen jaren uitgestorven zijn. Geraffineerde technieken zoals automatische wapens, gif in de drinkwaterbronnen –waardoor niet alleen olifanten gedood worden– en metalen punten verstopt in bosjes hebben ervoor gezorgd dat stropers en de syndicaten waardoor ze gefinancierd worden succesvoller zijn dan ooit. De criminele instellingen verzamelen het ivoor en verschepen het naar het Verre Oosten, waar er snuisterijen, sieraden en ornamenten van worden gemaakt.
Stropen zelf is helaas niets nieuws in Mozambique. Zo heeft de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) Mozambique al eerder bekritiseerd als één van de grootste mislukkingen in de bestrijding van de stroperij en gedreigd met sancties. Uit een rapport van afgelopen april blijkt dat Mozambique één van de zeven corrupte overheden was die hebben bijgedragen aan de handel in wilde dieren. Het is nog maar sinds kort dat stropen daadwerkelijk een misdaad werd in het land. Als er voorheen al iemand werd gearresteerd, kwam deze meestal weg met een boete voor illegaal wapenbezit.
Hopelijk verandert dat binnenkort. Afgelopen juni werd een nieuwe wet aangenomen die belooft stropers aan te pakken met boetes en gevangenisstraffen tot 12 jaar voor iedereen die een beschermde diersoort doodt. De wet gaat eind 2014 van kracht. Marcelino Foloma, hoofd van het Wildlife Departement van het Ministerie van Landbouw in Mozambique, reageerde op de aankondiging van de wet:
“Mozambique erkent de economische bedreigingen en het gevaar voor de veiligheid die worden veroorzaakt door de internationale criminele netwerken die deze activiteiten ondernemen en het land is dan ook vastberaden om met oplossingen te komen.”
Aanstaande 4 oktober vindt wereldwijd de Global March for Elephants, Rhino’s and Lions plaats. In Nederland is de start om 14.00 uur voor Amsterdam Centraal Station. Aanmelden kan op Facebook Deelnemers wordt gevraagd dan zelf een rode band aan de bovenarm te dragen als blijk van hun warmte en liefde voor deze majestueuze dieren, maar tegelijk ook als blijk van afgrijzen tegen ongekend grote slachtingen en het aanstaande bereiken van het punt waarop redding niet meer mogelijk is.
Bronnen: The Dodo & The Guardian ©PiepVandaag.nl Esther van der Spek