Afgelopen week is de eerste lading genetisch gemodificeerde muggen uitgezet in de Florida Keys (Verenigde Staten) als levensvatbare bestrijding tegen de grote populatie van de Aedes Aegypti-mug, die ernstige ziektes als gele koorts, dengue en zika over de eilanden verspreidt.
Alleen de mannetjes overleven
De eerste blauwe en witte dozen met ongeveer twaalf duizend genetisch gemodificeerde eitjes per doos zijn uitgezet in zes gebieden in de Florida Keys. In de dozen zit water en voedsel, waarmee de mannetjes zich kunnen ontwikkelen en een week later kunnen uitvliegen in de vrije natuur. De vrouwtjes zullen de week niet kunnen overbruggen en sterven, omdat zij antibiotica uit de tetracyclinefamilie nodig hebben om zich te ontwikkelen.
Ziektebestrijding
Florida kampt al jaren met het probleem van een groeiende populatie van de Aedes Aegypti-mug die heeft gezorgd voor de uitbraak van verschillende ziektes in het gebied. Na een lange periode van een jaarlijkse uitgave van meer dan een miljoen dollar aan muggenbestrijding, hebben de lokale autoriteiten opdracht gegeven aan het Amerikaanse bedrijf Oxitec, dat gevestigd is in Engeland, om een genetisch gemodificeerde mug in te zetten die het vrouwelijk nageslacht doodt. Het doel hiervan is om de populatie sterk terug te dringen en op deze manier de verspreiding van ziektes als gele koorts, dengue en zika te voorkomen.
A controversial project to release genetically modified mosquitoes in the Florida Keys to battle the disease-carrying Aedes aegypti mosquitoes started this week, the Miami Herald reported. https://t.co/UoZ9IY9aS0
— PCT Magazine (@PCTMagazine) April 29, 2021
Hoe werkt zo´n mug?
De genetisch gemodificeerde Aedes Aegypti die tot OX5034 versie 2.0 is omgedoopt is gefocust op het bevruchten van niet-gemodificeerde vrouwtjes in de natuur. Slechts het mannelijk nageslacht zal enkele generaties ofwel tot vier maanden overleven. Het vrouwelijk nageslacht sterft, waardoor de populatie op den duur uit minder vrouwtjes zal bestaan. Het zijn uitsluitend de vrouwtjesmuggen die mensen prikken, omdat zij bloed nodig hebben om hun eitjes te ontwikkelen. Door het aantal vrouwtjes sterk te reduceren, zal daarmee ook de overdracht van ziektes verminderen.
Versie 1.0
De voorloper van de Aedes Aegypti is de OX513A. Deze gaf het dodelijke gen door en doodde hiermee alle nakomelingen. Tussen 2013 en 2015 is de OX513A uitgezet in Panama, Brazilië en de Kaaimaneilanden. Oxitec zegt dat het experiment met succes is verlopen. In een stedelijk gebied in Brazilië is bijvoorbeeld de Aedes Aegypti-muggenpopulatie met wel 95 procent teruggedrongen.
Kritiek
De inwoners van de Florida Keys uiten hun bezwaar tegen deze vorm van muggenbestrijding. Ook milieuorganisaties manifesteren hun bezorgdheid. Er zou niet voldoende onderzoek zijn gedaan naar de effecten van het loslaten van deze gemodificeerde mug. Een zorg is dat vrouwelijke larven antibiotica uit de natuurlijke omgeving kunnen halen en hiermee de functie van het dodelijke gen opheffen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de muggen zelf, andere dieren én het milieu? Verder zou er volgens de Amerikaanse Geological Survey antibiotica terechtkomen in de watervoorzieningen door het medicijngebruik van mensen. Oxitec zegt de gebieden te hebben onderzocht en dat er geen antibiotica aanwezig is. Bovendien zou zo´n mug slechts 150 meter afleggen in de twee weken dat hij leeft. Het is verder onbekend wat de inzet van deze gemodificeerde muggen heeft op andere dieren, natuur en milieu. Jaydee Hanson, directeur van het Internationale centrum voor technologie en voedselveiligheid is bezorgd over beschermde vogelsoorten, insecten en een aantal zoogdieren die de muggen eten. Zij kunnen nadelige effecten ondervinden van de steeds kleiner wordende muggenkolonie:
“Wij vinden dat de Environment Protection Agency niet goed heeft gekeken naar de impact op het milieu. We hebben geen idee in hoeverre dit mis kan gaan.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools