Zes jaar lang runde Jay Wilde in Ashbourne, Engeland, een boerderij waar hij koeien hield. Eerst had hij melkkoeien, daarna stapte hij over op vleeskoeien. Zelf al 25 jaar vegetariër, wilde Jay het laten slachten van zijn koeien niet meer op zijn geweten hebben. Zijn koeien gingen met pensioen bij Hillside Animal Sanctuary, zoals vorig jaar op Animals Today te lezen was. Kok Edward Daniel van The Vegan Society sprak onlangs met Jay over zijn baanbrekende besluit en diens toekomstplannen.
In 2011 erfde Jay Wilde de boerderij met melkvee van zijn vader:
“Als je een boerderij erft voelt het als een verplichting om deze draaiende te houden voor de toekomst.”
Persoonlijke band
Jay schakelde kort daarna over op het houden van vleeskoeien. Hij was een kleinschalige biologische boer, en heeft in de loop der jaren enkele honderden koeien laten slachten. Het viel niet mee om zelf vegetariër te zijn, maar wel koeien te houden voor hun vlees. Vooral omdat hij zijn dieren zelf grootbracht en goed leerde kennen. Hij merkte dat elk dier een eigen persoonlijkheid heeft:
“Je kunt aan ze zien of ze blij, verdrietig of verveeld zijn en je kunt zien dat er ‘iemand thuis is’ als je in hun ogen kijkt.”
Hij zag er erg tegenop zijn koeien naar de markt te brengen, en naar het slachthuis was helemaal een opgave:
“Het voelde als verraad om voor ze te zorgen en ze daarna naar zo’n vreselijk einde te sturen.”
Jay zag geen verschil meer tussen de band die hij had met zijn honden en die met zijn koeien:
“Het voelde niet heel anders. Het voelde juist vreemd om een band met een hond te hebben en het als een huisdier te beschouwen en aan de andere kant voor een zieke koe te zorgen tot ze weer beter was en te proberen niet te gehecht te raken, zoals aan een huisdier als kat of hond. Ik kon het niet meer doen, het ene dier als een huisdier zien en het andere dier als iets om op te eten.”
Omslag
Het raakte Jay zeer, hij wilde wat anders, maar wist niet wat hij met de boerderij en zijn koeien zou moeten doen. Tot hij over de campagne Grow Green van The Vegan Society las. Dit is een initiatief om de visie van de regering op agricultuur en voedselproductie te veranderen. Het doel is om land dat gebruikt wordt voor veeteelt, te gaan gebruiken voor het kweken van plantaardige producten voor menselijke consumptie. Jay zag dit helemaal zitten en dacht:
“Dit zou de verandering kunnen betekenen waar we naar op zoek zijn.”
Hij sprak af met medewerkers van The Vegan Society om naar een oplossing te zoeken. De organisatie vond de perfecte locatie voor de koeien van Jay, bij Hillside Animal Sanctuary. Zijn hele kudde van 59 dieren, waarvan 30 dames drachtig waren, kon hier terecht:
“Het was de perfecte manier om een andere weg in te slaan met de boerderij, door groenten te gaan verbouwen.”
Opluchting
Hoewel hij volgens zijn zwager niet goed wijs was, omdat de waarde van de kudde zo’n 45.000 euro bedroeg, was het vertrek van de koeien naar de opvang een hele opluchting voor Jay. Zijn koeien zouden blijven leven. Koeien kunnen wel 25 jaar oud worden, zoals koe Claartje van rundveeopvang Stichting de Leemweg, die afgelopen week op deze hoge leeftijd overleed.
Jay gaat nu biologische groenten en veldgewassen verbouwen. Of dit net zo veel oplevert als veeteelt weet hij nog niet, maar hij voelt dat het beter is voor zijn gemoedsrust. De afgelopen tijd heeft hij in de boerderij geïnvesteerd. Zo zit er een nieuw dak op de schuur:
“Het is een enorme opluchting om geen dieren meer te houden voor hun vlees. Aan de andere kant is het ook heel eng, want ik heb geen ervaring in het verbouwen van groenten. Hier hebben we ook veel geld aan moeten uitgeven, dat is nogal zorgwekkend, maar ook spannend.”
Bronnen: EthiVegan, LiveKindly/Facebook ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Dit is het verschil tussen een veeboer met emphatie en een veeboer zonder, die alleen aan geld verdienen denkt. Als je echt kontakt krijgt met je dieren, dan wel je toch geen veeboer zijn, omdat je dan ziet dat het niet eerlijk is om dieren zo te behandelen en dat is heus geen sentimenteel gedrag.
Ging de mens maar meer met zijn gevoel werken, dan werd het een stuk beter in de wereld, maar nu laten we ons volledig leiden door geld.