Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo heeft de gemeenteraad geadviseerd geen goedkeuring te geven aan de nieuwe, omstreden, milieuvergunning van Tomassen Duck-To. Dit zet niet alleen een dikke streep door de geplande uitbreiding van dit discutabele bedrijf, maar dwarsboomt ook de legalisatie van haar diverse illegale activiteiten van de eendenslachter, inclusief reeds gebouwde constructies.
Dit betekent ook dat de gemeente Ermelo nu handhavend moet gaan optreden. Er ligt momenteel een begunstigingstermijn tot 19 december aanstaande voor opgelegde dwangsommen van 500.000 euro. Tot die tijd heeft Tomassen Duck-To de gelegenheid gekregen om óf een vergunning te verkrijgen óf de nu nog illegale activiteiten te herstellen. Het bedrijf heeft wel al een verzoek ingediend bij de gemeente om deze termijn te verlengen. Volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights zou verder uitstel absurd zijn. En als het met dwangsommen niet lukt om een einde te maken aan de illegale activiteiten van dit bedrijf, is het de taak van de gemeente om te onderzoeken welke andere middelen kunnen worden ingezet om dit alsnog af te dwingen.
.
.
In 2016 nam Tomassen Duck-To de activiteiten over van de Harderwijkse slachterij VSE. Daarbij werd het complex van Tomassen uitgebreid met meerdere gebouwen. Deze uitbreidingen vonden plaats zonder de vereiste vergunning, die ook nodig is voor het slachten van miljoenen extra eenden. Stichting DOEH, bezorgde en benadeelde omwonenden en Animal Rights spanden vervolgens meerdere rechtszaken aan. Dit veroorzaakte onrust in Ermelo.
Ommezwaai college gemeente Ermelo
Met een vergunning zouden de problemen opgelost kunnen worden, aldus het college van B&W van gemeente Ermelo. Er werden zelfs al schriftelijke afspraken gemaakt met het omstreden bedrijf. Het college maakt nu een volledige ommezwaai ten opzichte van de eerdere positieve houding bij het ondertekenen van een intentieverklaring met de eendenslachter. Het bedrijf heeft gefaald om aan de voorwaarden voor het verlenen van een vergunning te voldoen, waardoor de ruimtelijke onderbouwing tekortschiet . Hierdoor heeft het college geen andere keuze dan aan de gemeenteraad te vragen om de ‘verklaring van geen bedenkingen’ niet te verlenen, zodat de vergunning niet kan worden afgegeven.
.
Lange adem
Als de gemeenteraad van Ermelo het advies volgt, komt er een ontwerpbesluit om de vergunning te weigeren. Daarna start een zienswijzeperiode van een paar weken. Tomassen en Animal Rights zullen hun zienswijzen indienen, die worden samengevoegd in een zienswijzenota en beoordeeld door het college. Vervolgens beslist de raad definitief. Tomassen kan dit besluit, net als het innen van dwangsommen, verder aanvechten bij de rechtbank. Dit traject zal een lange adem vergen, maar het begint erop te lijken dat Tomassen Duck-To niet meer klakkeloos vrij spel heeft en krijgt in Ermelo.
Bronnen:
- Animal Rights
- De Stentor
- Lees ook :
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen