De provincie Gelderland heeft besloten dat wasberen geen opvang verdienen maar de kogel. Om hoeveel Gelderse wasberen het gaat is niet bekend, maar juist als het er weinig zijn is nu het moment om ze uit te roeien, aldus de provincie.

Gelderse wasberen
Gelderse wasberen worden uitgeroeid | Foto: publiek domein

Wasberen in Limburg worden in samenwerking met onder meer Stichting AAP zo veel mogelijk gevangen en uitgezet in reservaten waar al wasberen leven. Maar daar voelt Gelderland niets voor. En dus heeft de provincie aan de Faunabeheereenheid de opdracht gegeven om alle Gelderse wasberen te doden. En omdat het om een klein aantal zou gaan redeneert men:

“Uitroeien nu het nog kan.”

De Faunabeheereenheid Gelderland vermoedt dat er op enkele plekken in Gelderland wasberen leven en vertelt tegen Omroep Gelderland:

“We hebben de opdracht om er wat aan te doen en dat nemen we heel letterlijk.”

Invasieve exoten

Opvallend is dat er geen aantallen genoemd worden en er alleen vermoedens geuit worden over de aanwezigheid van wasberen. Er is geen sprake van overlast, noch heeft de provincie aangewezen waar de wasberen zich zouden bevinden. Wasberen staan echter op de Europese lijst van invasieve exoten en die dienen te verdwijnen uit de natuurlijke omgeving. Voor de een betekent dit vangen en herplaatsen, voor Faunabeheereenheid Gelderland betekent het een kogel:

“We willen de wasbeer niet opvangen, maar echt uit het systeem halen.”

Afschot was aanvankelijk ook de eerste keuze van Limburg, want dat was het goedkoopst. Maar daar kwam de provincie na protesten op terug. Afschot is nu de tweede optie, mocht het vangen niet lukken.
.

Vangkooien staan klaar voor Limburgse wasberen

Geen opvang voor Gelderse wasberen

Limburg is onder grote publieke verontwaardiging bezweken en ging een samenwerking aan met Stichting AAP, om zorg te dragen dat Limburgse wasberen gevangen worden en naar een opvangplek gebracht worden, bijvoorbeeld een dierenpark. Zowel voor de wasberen als financieel gezien bleek dit mogelijk, omdat AAP heeft voorgesteld de helft van de vangactie te betalen en de provincie Limburg financiert de andere helft. De Zoogdiervereniging plaatste vorige maand de eerste vangkooien.
.

Wasberen in Noord-Brabant kunnen opgevangen worden door AAP

.
Stichting AAP heeft de provincie Noord-Brabant hetzelfde aanbod gedaan, want ook daar zijn plannen voor afschot van wasberen. Maar Gelderland heeft om onduidelijke redenen opvang van de hand gewezen. De dieren worden wel gevangen, maar krijgen dan de kogel, of ze mogen meteen doodgeschoten worden als vangen niet lukt. Waarmee alleen geconcludeerd kan worden dat Gelderland vrij spel wil geven aan de jagers van de Faunabeheereenheid om op wasberen te mogen schieten. In veel mensen met een jachtgeweer schuilt tenslotte ook een ordinaire trofeejager.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel