Met behulp van drones en duikers is er onderzoek gedaan naar de zalmkwekerijen in Schotland. Daaruit blijkt dat de dieren daar veelal ziek zijn, wonden en andere afwijkingen hebben. Jaarlijks worden er tonnen van deze gekweekte zalm geëxporteerd en dat lijkt alleen maar toe te nemen.
Dit onderzoek werd in 2020 uitgevoerd door de organisaties Global Action in the Interest of Animals (GAIA) en Compassion in World Farming (CIWF), die samen 22 Schotse zalmkwekerijen bezochten. Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA:
“Op de beelden zijn zalmen te zien met misvormingen en ziektes, letsels aan de vinnen, zeewier dat in open wonden groeit, grote stukken vlees en huid die zijn weggevreten door zeeluizen.”
Daarnaast zijn veel van deze vissen zogeheten ‘drop-outs’, een fenomeen waar wij eerder al over schreven. Dit is onvolgroeide zalm die levenloos aan de oppervlakte drijft en te kampen heeft met depressieve klachten.
De leugen van gekweekte zalm
Het schrijnende aan deze situatie is dat deze zalm naar buiten toe wordt gepresenteerd als duurzaam en van superieure kwaliteit, terwijl het in feite gaat om massaproductie van dieren, zonder rekening te houden met de pijn en emoties die zij ervaren. Volgens de onderzoekers wordt er een leugen verkocht:
“Schotse zalm wordt verkocht met de leugen dat de vissen in vrijheid leven in de Schotse wateren en wordt verkocht als een luxeproduct. De realiteit is echter dat het een product vol dierenleed is met bovendien een erg negatieve impact op het milieu.”
Daarmee wordt door deze kwekerijen diverse wetgeving geschonden, in het bijzonder de Animal Health and Welfare (Scotland) Act 2006.
Ongestoord door dit feit is de Schotse zalmindustrie van plan met 47-96 procent gegroeid te zijn in 2030. Dat betekent ook een enorme groei in de hoeveelheid zalm die onnodig sterft nog voordat het geslacht kan worden voor verkoop, wat momenteel ongeveer op een kwart ligt. Daarvan overlijdt 86 procent aan ziektes. Daarnaast sterft er bij het kweken van zalm ook een grote hoeveelheid ‘poetsvissen’, verschillende soorten baarzen die tussen de zalmen worden losgelaten om zich te voeden met de zeeluizen. Gemiddeld is er echter geen merkbaar verschil tussen kwekerijen met of zonder deze vissen, dus deze sterven hoe dan ook een nodeloze dood.
Petitie
Dat er een eind aan deze wreedheid moet komen is wel duidelijk. Een verbetering van de omstandigheden van deze vissen komt hen, maar ook het milieu en uiteindelijk zelfs de industrie ten goede. Teken de petitie van CIWF om een einde te maken aan de viskwekerijen.
.
.
Bronnen:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap