Mensen die in de buurt van veehouderijen wonen, lopen een verhoogd risico op longontsteking. Dit geldt vooral nabij geitenhouderijen. Onderzoek toont aan dat bacteriën uit deze stallen ook in de directe omgeving en bij omwonenden voorkomen, wat kan bijdragen aan de verspreiding van infecties. Dit lijkt ernstige gevolgen te hebben: jaarlijks overlijden naar schatting twintig tot honderd mensen extra aan een longontsteking die zij oplopen door te wonen in de nabijheid van deze bedrijven.
![Geitenhouderijen zijn een tikkende tijdbom voor de volksgezondheid](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-geit-in-houderij-cc0.jpg)
Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het onderzoek uitvoerde. De nieuwste resultaten uit het VGO-III-onderzoek (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) onderstrepen opnieuw de mogelijke link tussen geitenhouderijen en een verhoogd risico op luchtweginfecties. Wederom een uitkomst dat het belang van aandacht voor de impact van intensieve veehouderij op de volksgezondheid sterk benadrukt.
Tussen 2007 en 2010 brak in Nederland de grootste Q-koortsepidemie ter wereld uit, waarbij naar schatting 50.000 tot 100.000 mensen besmet raakten. Duizenden werden ernstig ziek en meer dan honderd mensen overleden. Bovendien hield zo’n 20 procent van de patiënten langdurige klachten.
.
Déjà vu
Q-koorts is een zoönose, wat betekent dat de bacterie van dier op mens wordt overgedragen. In Nederland bleken vooral geiten en schapen de bron van besmetting. Volgens Q-Support, de stichting die Q-koortspatiënten ondersteunt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), bevestigt recent onderzoek opnieuw de gezondheidsrisico’s voor mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen. Een woordvoerder van de stichting zegt hierover:
“Het is goed dat de Gezondheidsraad breed naar dit onderwerp gaat kijken. Voor Q-koorts patiënten, die toch al een kwetsbare gezondheid hebben, is dit een déjà vu.”
.
![Geitenhouderijen tikkende tijdbom voor de volksgezondheid](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2025/02/animalstoday-geit-gezicht-close-cc0.jpg)
Het is als naast Tata Steel wonen
Nederland telt nu zo’n 475 duizend melkgeiten. Dit is bijna 5 keer zoveel als in het jaar 2000. Sinds de Q-koortsuitbraak is het aantal geiten in Nederland zelfs verdubbeld. Alsof er niks gebeurd was. Geitenhouders zelf vrezen nieuwe maatregelen en imagoschade door de uitkomst van het onderzoek. Een echtpaar in Oirschot heeft zo’n 1500 geiten. Zij vinden dit nieuws ‘onrechtvaardig’. Ze willen meer onderzoek voordat er mogelijk maatregelen genomen moeten worden. Ook zijn ze bang voor angst die omwonenden kunnen krijgen na het lezen van de krantenkoppen. Caroline van Kessel, voorzitter van Q-uestion, een patiëntenorganisatie voor mensen met Q-koorts heeft geen medelijden met de geitenhouders:
“De reputatieschade heeft de sector aan zichzelf te danken. Tijdens de Q-koorts epidemie hebben verschillende boeren zich ontkennend opgesteld. Achteraf heeft de branche weinig gedaan voor patiënten. Het is als naast Tata Steel wonen. Hoe kan een bedrijf blijven doen wat het doet, wanneer mensen een verhoogd risico op ziekte lopen? Op die manier plaats je handel boven volksgezondheid.”
.
![Geitenhouderijen tikkende tijdbom voor de volksgezondheid](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2019/04/animalstoday-geit-oog.jpg)
Geitenhouderijen de bekende petrischaal
De intensieve dierhouderij wordt iedere keer ontmaskerd als de bekende petrischaal. In het laboratorium wordt een petrischaal gebruikt voor de kweek van bacteriën. De veehouderij slaat het laboratorium over en kweekt de bacteriën zelf én laat de omgeving ‘meegenieten’. De geitenhouderij blijkt niet alleen uiterst gevaarlijk te zijn voor de geiten en hun bokjes, maar ook voor de omwonenden.
.
Stonden erbij en keken ernaar
Ondertussen zijn de twee ministers die de touwtjes in handen hebben op dit gebied nog niet van plan stappen te ondernemen. Wiersma (Landbouw, BBB) en Agema (Volksgezondheid, PVV) willen meer onderzoek alvorens ze maatregelen nemen. Frappant detail zoals ook tijdens een verhit debat in de tweede kamer over dit onderwerp werd benadrukt door Bromet van Groen Links – PvdA en bijgevallen door Van Campen van VVD. Bromet constateert:
“Het downplayen van het gevaar voor de volksgezondheid van de geitenhouderij door de minister van Landbouw staat in schril contrast met de hysterie waarmee zij reageerde op de uitbreken van MKZ in Duitsland.”
Toen werden er meteen maatregelen genomen en Wiersma zegde zelfs een werkbezoek aan de Europese landbouwbeurs in Berlijn af uit angst het virus mee te nemen naar Nederland. Nu is de minister bereid minstens een half jaar te wachten op verder onderzoek. Ze weigert vooralsnog een verbod in te stellen op uitbreiding en nieuwbouw van geitenhouderijen.
![geit](https://afbeeldingen.animalstoday.nl/2023/09/Animalstoday-oudere-dierendag-geit.jpg)
Geitenhouderijen tikkende tijdbom
De feiten liggen gewoon op tafel: omwonenden van geitenhouderijen lopen een verhoogd risico op ernstige longinfecties, en de Q-koortscrisis heeft al laten zien hoe desastreus dit kan uitpakken. Toch blijft de politiek afwachten, terwijl de veehouderij haar destructieve koers voortzet. Blijkbaar is een groeiende vee-industrie belangrijker dan een krimpende gezondheid.
Bronnen:
- AD
- RIVM
- Volkskrant [1, 2]
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Stagiaires redden 23 bokjes van slacht bij melkgeitenhouderij
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen