Lang dacht de mens dat we de enige diersoort zijn met emoties en onderlinge communicatie, maar dat is inmiddels ontkracht dankzij vele wetenschappelijke onderzoeken. We weten inmiddels dat er meer intelligente dieren zijn die op diverse manieren met elkaar communiceren en emoties kennen als rouw, boosheid en vrolijkheid. En zo bleek vorig jaar dat ook geiten emotionele veranderingen in het gemekker van andere geiten kunnen onderscheiden en erdoor beïnvloed worden.
Wanneer de emotie van het gemekker verandert, verandert ook de kans dat de dieren in de richting van het geluid kijken. Dr. Alan McElligott die een studie naar emoties bij geiten leidde aan de Queen Mary University in Londen, zegt dat het onderzoek doet vermoeden dat er een potentieel is voor ‘emotionele besmetting’ bij de dieren, vrij vertaald: geiten kunnen elkaars gevoelens en emoties beïnvloeden. McElligott, nu verbonden aan de Universiteit van Roehampton:
“Het betekent dat als een individu lijdt en als het negatieve klanken produceert, het potentieel ook alle individuen om hem heen negatief kan beïnvloeden en ze in een meer negatieve toestand kan brengen.”
De onderzoekers zeggen dat de ontdekking belangrijke implicaties heeft voor de manier waarop huisdieren, met name veesoorten, worden verzorgd en gehouden:
“Vaak haken mensen af op het gebied van dierenwelzijn bij boerderijdieren, omdat ze hierdoor vlees kunnen eten zonder na te hoeven denken over de consequenties. En vaak beschouwen mensen vee als relatief eenvoudige dieren. Maar wij hebben aangetoond dat geiten niet alleen verschillende klinkende oproepen produceren, afhankelijk van of ze in een positieve of negatieve toestand verkeren, maar dat de andere dieren om hen heen het verschil kunnen zien en mogelijk op fysiologische wijze worden beïnvloed.”
In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Zoology, namen de wetenschappers geluiden op van geiten die positieve of negatieve emoties uitdroegen. Vervolgens speelden ze een van deze opnames af via een luidspreker richting een andere geit en stelden deze vervolgens bloot aan geblaat met de tegenovergestelde emotie. Dit werd gevolgd door geitengeluiden die willekeurig waren geselecteerd. Veranderende emoties werden door de geiten duidelijk opgemerkt en trokken de aandacht. Luigi Baciadonna, hoofdauteur van de studie:
“Ondanks het evolutionaire belang ervan voor de soort, wordt de sociale communicatie van emoties bij niet-menselijke dieren nog steeds niet goed begrepen. Onze resultaten suggereren dat niet-menselijke dieren niet alleen emoties van andere geiten herkennen, maar ook beïnvloed kunnen worden door de emotionele toestanden van andere individuen.”
De emotie in het gemekker van geiten bleek namelijk ook van invloed op de hartslag: bij positieve emoties klopte het hart rustiger dan bij negatieve gevoelens, zo ontdekten de onderzoekers.
Wanneer geiten elkaars emoties kunnen herkennen zou dit bij veel meer boerderijdieren het geval kunnen zijn. Je moet er dan ook niet aan denken dat dieren die naar het slachthuis gaan in het geroep van andere dieren de stervensnood en doodsangsten herkennen, alvorens zelf aan de beurt te zijn.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel