Het bestaan op de Thaise straten was erg zwaar voor de gehandicapte zwerfhond Molido. Verlamd aan beide achterpoten, sleepte ze zichzelf letterlijk en figuurlijk voort. Hierdoor had ze akelige wonden en was ze sterk vermagerd en uitgedroogd. Gelukkig werd het teefje van de straat gehaald door Soi Dog, een organisatie die hulp biedt aan zwerfdieren in Thailand. In het opvangcentrum van de stichting kreeg Molido liefdevolle zorg, medische behandeling, fysiotherapie en uiteindelijk een hondenrolstoel.
Aanvankelijk vond Molido mensen doodeng. Als iemand haar uit de kennel kwam halen, kroop ze angstig weg in een hoekje. Maar langzaam begon ze te ontdekken dat deze tweevoeters haar vrienden waren. Ze leerde niet alleen om te gaan met haar rolstoel, maar ook te houden van mensen. Inmiddels is ze helemaal opgebloeid en geniet ze volop van de aandacht van haar verzorgers. Ze is nu helemaal klaar voor een liefdevol baasje. Je kunt de weg van Molido’s herstel zien in deze mooie video.
Stichting Soi Dog
In Thailand leven enorm veel honden en katten op straat. Soi Dog zet zich op allerlei manieren in om deze dieren te helpen. Met castratieprojecten dringt de stichting hun aantal op humane wijze terug. De dieren worden tevens ingeënt, om uitbraak van ziektes te voorkomen. Soi Dog steriliseert en vaccineert momenteel ongeveer 6000 dieren per maand en heeft door de jaren heen al meer dan 230.000 dieren ‘geholpen’.
Op het eiland Phuket, waar de stichting 15 jaar geleden werd opgericht, is rabiës dankzij de vaccinaties nu helemaal verdwenen. Meer dan 80% van de honden op het eiland zijn door Soi Dog gesteriliseerd, waardoor de straathondenpopulatie sterk is teruggelopen. Ook geeft de stichting voorlichting en ondersteuning aan lokale dierenliefhebbers om de zwervertjes goed te verzorgen en eerste hulp te bieden bij medische problemen. In de loop der jaren heeft Soi Dog haar activiteiten uitgebreid naar de Thaise hoofdstad Bangkok, waar 640.000 zwerfhonden leven.
Zieke dieren en zieke handel
Zieke en gewonde straathonden en -katten kunnen terecht in de opvangcentra van Soi Dog, waar ze de benodigde (medische) zorg krijgen. Voor dieren die niet terug kunnen naar hun territorium, wordt een goede baas gezocht. Vorig jaar vonden zo’n 600 dieren op deze manier een liefdevol thuis.
Bovendien strijdt de stichting tegen de Aziatische handel in hondenvlees, die gekenmerkt wordt door extreem gruwelijke leefomstandigheden en dodingsmethoden. Mede dankzij de inspanningen van Soi Dog is de hondenvleeshandel in Thailand inmiddels een halt toegeroepen. Momenteel zet de stichting de strijd voort in Vietnam, China en Zuid-Korea. Zij doet dit onder meer door politieke lobby, voorlichting aan het publiek en opvang en herplaatsing van honden die uit de vleesindustrie zijn gered.
Lees meer over het werk van Soi Dog.
©AnimalsToday.nl Mirjam Förch
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Hoi,
Bedankt voor het artikel. Soi Dog Foundation kent ook in Nederland een groep vrijwilligers die veel werk doen voor deze stichting, voornamelijk inzamelingen en helpen bij adopties. Het primaiere doel vand e stichting is om de overlast van zwerfdieren (Honden en katten) in Zuid-Oost Azie te bestrijden door actief te steriiseren en castreren . Hondjes zoals Molido kunnen niet mee terug de straat op en worden opgevangen in de shelter. Sinds 2003 is Soi Dog Foundation actief en begonnen op Phuket en heeft daar de populatie van zwerfdieren terug gebracht en gezorgd dat Phuket de eerste rabiesvrije provincie van Thailand was. Afgelopen jaren is de stichting gegroeid en is in een groot deel van Zuid-Oost Azie (o.a. Vietnam, Cambodia, Korea) actief , ook in de strijd tegen de hondenvleeshandel.
Mocht iemand meer willen weten over het werk van de stichting in Nederland, stuur dan een mailtje naar netherlands@soidog.org
In aanvulling op Dick wil ik graag aandacht vragen voor Soi Dog Education Office – sustainability & animal welfare, dat sinds voorjaar 2018 bestaat. Het is een Nederlands non-profit educatiebureau voor basisscholen, middelbare scholen en educatiepartners in Nederland en Thailand. De belangrijkste doelen zijn geïnspireerd op de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties en de missie van Soi Dog Foundation.
De eerste docentenhandleiding met lespakket is inmiddels gereed en voldoet aan de kerndoelen 34, 37 en 39 in het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. Het leent zich voor bovenbouw primair onderwijs en onderbouw middelbaar onderwijs. Het pakket bevat meerdere bijlagen, zoals een concept brief voor de ouders van de leerlingen, informatie voor een sponsorloop, kunstmarkt, bingo, etc. Het kost de leerkracht weinig voorbereidingstijd. Er komt een medewerker van Soi Dog een korte presentatie geven op school, de actuele wensen van Soi Dog in Thailand worden kenbaar gemaakt en vervolgens gaan leerlingen aan de slag met een plan voor een activiteit (bijvoorbeeld) een week later. Het is mogelijk een dierenarts en iemand met een straathond langs te laten komen. Soi Dog regelt dit voor de school. Op de dag van de activiteit, waarmee geld wordt verzameld voor Soi Dog, komt een medewerker van Soi Dog langs om het geld in ontvangst te nemen. Het is mogelijk om op dat moment via Skype leerlingen in contact te brengen met Soi Dog Foundation in Thailand.
Basisscholen of middelbare scholen die interesse hebben in dit gratis pakket kunnen een mail sturen naar: annerieke@soidog.org.
Onderstaande filmpje laat zien wat the American School in Den Haag afgelopen jaren met dit lespakket heeft bereikt voor Soi Dog: https://www.youtube.com/watch?v=PVIo_sJG2F8
Geweldig veel respect voor de mensen die deze lieverd weer een kans op een mooie toekomst hebben gegeven , en ik hoop zo dat deze lieverd een super thuis zal vinden want dat verdiend ze zodat ze van haar leven kan gaan genieten , heel veel liefde voor jou xxx