Dat zwarte katten in het asiel gewoonlijk minder snel worden geadopteerd dan gekleurde katten, is al triest genoeg. Christine Bayka van kattenopvang The Moggery is er echter van overtuigd dat steeds meer mensen tegenwoordig afstand doen van hun zwarte katten, omdat de dieren er niet goed genoeg uitzien op selfies.

selfies
Selfies met zwarte katten zouden volgens sommigen niet mooi genoeg zijn | Foto: Angelique Lagarde

De kattenopvang van Christine Bayka, The Moggery in het Engelse Bristol, zit momenteel vol met zwarte katten. Voor het eerst is er geen gekleurde asielkat meer te vinden. Dat zwarte katten minder populair zijn dan gekleurde, onder meer vanwege bijgeloof, is helaas niets nieuws. Maar er is meer aan de hand. Mensen willen geen zwarte kat meer, volgens Christine, omdat ze het niet goed doen op selfies. Ze gelooft dat dat de reden is dat er van steeds meer zwarte katten afstand wordt gedaan.

Alles is prima, behalve zwart
Al 21 jaar runt Christine The Moggery. Volgens haar is de situatie nog nooit zo ernstig geweest als nu.

“Het is nu erger, omdat zwarte katten niet goed te zien zijn op selfies. Tegenwoordig wil iedereen selfies nemen en ze op Facebook zetten. Het is een heel narcistische manier om sociale media te gebruiken. Het komt steeds weer voor. Ik neem de vragenlijst met potentiële baasjes door en als ik vraag of ze flexibel zijn qua kleur zeggen ze, ‘ja hoor, zo lang het maar geen zwarte is’. Dit probleem wordt steeds groter, dit is heel anders dan 20 jaar geleden.”

Kattenopvang The Moggery is al bezig met de voorbereidingen op het kittenseizoen, van april tot september en raadt eigenaren van zwarte katten in Bristol aan hun kat te laten castreren en steriliseren. In februari neemt The Moggery deze kosten op zich. Christine:

“We proberen mensen over te halen hun zwarte kat in februari te laten neutraliseren. Het is belangrijk dat jonge zwarte katten geholpen zijn voor ze zich ideeën in hun hoofd halen.”

Voorkeur voor kleur
Ook in Nederlandse asielen is te merken dat zwarte katten minder populair zijn dan hun bontere soortgenoten. Mirjam, werkzaam in Dierenasiel De Dierenstee in Numansdorp vertelt:

“Als ik naar mijn ervaringen van de afgelopen zes jaar kijk, dan is er zeker een bepaalde voorkeur voor ‘kleur’. Rode katers en lapjespoezen spreken meer aan dan, inderdaad, zwarte katten. Over het algemeen blijven die wel wat langer zitten, maar soms ligt dat ook echt aan het karakter en niet zozeer aan de vachtkleur. Ik kan me ook zwarte katten herinneren die wél snel weg waren. Maar over het algemeen klopt het wel en geldt het trouwens ook voor honden en konijnen! Ook onze gastgezinnen merken dat zwarte kittens inderdaad helaas minder ‘in trek’ zijn.”

Hoe vreemd mensen kunnen reageren op de kleur van een kat blijkt ook uit het voorval waarbij een oudere man interesse had in een lapjespoes. Mirjam:

“Maar toen hij haar zag, hoefde hij de poes niet meer, want ze had niet het juiste en gewenste ‘lapjespatroon’. Wij blij, want bij zo iemand wil je dus ook geen kat plaatsen…”

Dat mensen hun zwarte kat echter afstaan vanwege een bizarre reden als onaantrekkelijke selfies kan Mirjam zich niet voorstellen, zoiets is in dit asiel nog niet voorgekomen.

Bron: Metro, Dierenasiel De Dierenstee ©Animals Today Angelique Lagarde