Frankrijk heeft besloten om niet tot totale ruiming over te gaan in de door vogelgriep getroffen gebieden. Vorige week berichtten we dat de Franse raad voor de diergezondheid overwoog om alle eenden en ganzen in het gebied preventief te doden.
Nadat het 69e geval van vogelgriep was vastgesteld en nu 8 departementen getroffen zijn werd geopperd dat de epidemie alleen te bestrijden is net een totale ruiming. Dit besluit had het leven zullen kosten van miljoenen dieren, met als geschatte kosten zo’n 400 miljoen euro. Het plan kwam er niet doorheen.
Hygiëne
Het Franse Ministerie van Landbouw vermoedt nu dat het nog 3 tot 6 maanden gaat duren eer de vogelgriep voorbij is in het gebied. Als belangrijkste risico noemt het de hygiëne in de eendenmestrij, die regelmatig te wensen overlaat. Ook bij eendenfokkers dreigt besmettingsgevaar en daar zou er door regelmatige controles winst te boeken zijn. Bij houders van kippen is de hygiëne wel voldoende, aldus het Ministerie. In het getroffen gebied in het zuidwesten bevindt zich 70 procent van de landelijke foie gras-productie, de zo omstreden eenden- en ganzenleverpastei.
Sanitaire leegstand
Het is nog steeds onduidelijk waar de oorsprong ligt van de huidige epidemie, die in november vorig jaar de kop op stak in de Dordogne. Als hij afkomstig is van wilde vogels dan betreft dat waarschijnlijk de milde variant, die moeilijk waar te nemen is omdat de dieren daar nauwelijks ziek van worden. Dat meent Monique Eloit, directeur-generaal van de World Organisation for Animal Health.
De mutatie van het milde virus naar agressieve vormen van vogelgriep die ook voor mensen gevaarlijk zijn heeft daarom vermoedelijk plaatsgevonden bij de eenden- en ganzenhouders zelf. Ondeugdelijke hygiëne zorgt voor een snelle verspreiding van het virus tussen de bedrijven onderling, bijvoorbeeld tussen eendenfokkerijen en de mesterijen. Dit kan zowel via dieren als mensen gebeuren, bijvoorbeeld door mest. Daarom adviseert het Ministerie van Landbouw om periodes van ‘sanitaire leegstand’ in te bouwen tussen de opeenvolgende fokprocessen.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel