Maandag werd in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over de illegale miljardenhandel in gestroopte dieren. Inmiddels word het stropen van de dieren op een industriële manier uitgevoerd door georganiseerde misdaadsyndicaten die de biodiversiteit, regionale economie en stabiliteit in Afrika ernstig bedreigt.
Tot deze conclusie kwamen verontruste wetenschappers, politici en natuurorganisaties tijdens de hoorzitting.
De ambassadeur van Zuid-Afrika, Vusi Bruce Koloane, benoemt de illegale handel in dieren als een van de grootste problemen in zijn land. De strijd tegen stroperij is de laatste tijd, door ebola en terreur, op de internationale agenda ondergesneeuwd.
“Iedereen vindt dieren belangrijk, maar de bescherming van mensen tegen bijvoorbeeld Boko Haram belangrijker.”
Rickert Reijnen van IFAW:
“Gemiddeld wordt iedere 15 minuten een olifant gestroopt. Dat zijn 35.000 olifanten per jaar.”
Camiel Verschoor van het project Red de Neushoorn:
“Bewakingspatrouilles in natuurgebieden schieten soms met scherp op illegale jagers. Maar het beschermen van bedreigde diersoorten is met een paar honderd man in zeer uitgestrekte natuurparken haast een onbegonnen zaak. Iedere dag worden drie neushoorns gestroopt voor hun hoorn.”
Verschoor is onderdeel van het Dutch UAS Team dat bestaat uit studenten met grote aspiraties, die hopen het tij te keren. Zij ontwikkelden een onbemand luchtvaartuig (cameradrone) dat rangers gaat helpen meer stropers op tijd te onderscheppen, zodat de wereld voor neushoorns en andere wilde dieren een stukje veiliger wordt.
De kleine non-profitorganisatie Rainforest Connection heeft nog een andere toepassing ontwikkeld: smartphones vangen geluiden op van illegale houthakkers en stropers en via een sms-bericht worden parkwachters gealarmeerd.
Ambassadeur Koloane:
“Drones en een sms-waarschuwingsdienst komen als aanvullende maatregelen zeker tegenwoordig goed van pas tegen stroperij.”
Maar, geeft hij aan, ook het verminderen van met name de enorme vraag uit Azië is onderdeel van de oplossing. Ook controles op Schiphol en in Nederlandse havens zouden strenger moeten zijn zodat de doorvoer naar Azië en Europa wordt bemoeilijkt.
Rikkert Reijnen:
“De strijd wordt gestreden, maar nog niet gewonnen. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan bijvoorbeeld de Afrikaanse olifant door zijn waardevolle ivoor al in 2020 uitgestorven zijn.”
Reijnen verwacht een Europees actieplan, waar inmiddels internationaal genoeg draagvlak voor is.
“Er is een actief beleid tegen mensenhandel en terrorisme, voeg daar wildlifecrime aan toe.”
Bron: Nederlands Dagblad, 23 maart 2015 ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Ik vind het mensdom soms zo walgelijk en hebzuchtig en wreed, tja soms, eigenlijk bedoel ik heel vaak!