Of het paradijs voor dieren er ooit komt? Dieren kunnen daar in ieder geval niet op wachten. Laten wij dat ook niet doen. Laten we er voor zorgen dat de wereld voor zo veel mogelijk dieren een betere plek wordt dan het is. Iedere kleine verbetering is er één. En de enige manier om verbeteringen tot stand te brengen is in actie te komen. Ik geloof dat iedereen een verschil kan maken.
Denk niet dat het toch weinig zin zal hebben om dieren te helpen. Zelfs met maar weinig mensen bereiken we bij Eyes on Animals heel veel. Slachthuizen die camera’s installeren. Slachthuizen die vloerverwarming aanbrengen voor ‘eindlijners’ die moeten wachten tot het einde van de dag waanneer ze worden geslacht. Slachthuizen die ervoor zorgen dat koeien en stieren van donker naar licht en op anti-slipvloeren kunnen lopen, zodat ze minder bang zijn en minder kans hebben of verwondingen. Slachthuizen die relingen aanbrengen waardoor stieren niet bovenop elkaar kunnen springen om de rangorde te bepalen. En slachthuizen die overal rubber-stoppers opzetten om het lawaai, dat de dieren erg angstig maakt, te verminderen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van verbeteringen die klein zijn, maar een groot verschil maken voor miljoenen dieren tijdens hun laatste en bange momenten.
Ook in het buitenland bereiken we klein maar belangrijk stapjes. Zo ben ik in juni en december met ons internationale team naar Turkije geweest om daar slachthuizen te inspecteren. De problemen bleken heel ernstig. Door gebrek aan kennis over diergedrag en over het gebruik van de juiste installatie lijden dieren verschrikkelijk tijdens de rituele slacht. Het slachthuis simpelweg informeren dat het mes twee keer de lengte moet zijn van de keel kon al heel veel leed voorkomen. Vloeren egaal en antislip maken kan paniek en verwondingen door vallen voorkomen. Eyes on Animals en Animal Welfare Foundation hebben kleine, maar concrete verbeteringen bewerkstelligd. Het Ministerie heeft besloten de onderwerpen dierenwelzijn en diergedrag in trainingsprogramma’s voor officiële inspecteurs op te nemen. We hebben een educatieve video gemaakt die wordt gebruikt in deze trainingen en gepubliceerd op een website in zowel Turks als Engels (www.halal-slaughter-watch.org). We geven suggesties voor praktische en goedkope verbeteren die het lijden aanzienlijk verminderen. Ik kan er alleen maar van dromen hoe veel we bereikt zouden hebben als we met meer mensen in Turkije waren geweest.
Op inspectie gaan is niet altijd goedkoop, maar wel zeer effectief. Eyes on Animals is klein en met ons lage budget kunnen we alleen vrijwilligers inhuren. Ik hoop dat andere, vooral grotere, organisaties ook vaker op inspectie zullen gaan. Op kantoren gebeuren goede dingen, maar in de praktijk kan het grootste verschil worden gemaakt. Wat op papier gezet is op kantoren, moet in de praktijk wel werken. Kortom: de weg op gaan en de slachthuizen in. Je kunt ervoor kiezen vegetarisch of plantaardig te eten en dan draag je een steentje bij. Je kunt daarnaast een grote steen bijdragen door erop uit te trekken om dieren te helpen. Laten we meer gaan werken aan een betere wereld voor dieren en blijven hopen op een dierenparadijs.
©PiepVandaag.nl Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
ik ben het er heelemaal mee eens dat wij geen dieren hoeven te eten om in leven te blijven je kunt beter vegetarier worden is veel gezonder en dier vriendelijk he
Heel knap dat je dit kunt, al die ellende aanzien en dan proberen wat te verbeteren.
Ik zou dat niet kunnen, ben wel voor verbeteringen, maar helemaal tegen iedere vorm van slachthuis.
Snap echt niet waar de mens het recht vandaan haalt om dit andere levensvormen aan te doen, alleen het achterlijke geloof dat wij vlees en melk nodig hebben, terwijl dat helemaal niet waar is.
Mensen stop toch eens met het eten van kadavers, daar word je pas beter van.