In plaats van de kogel worden de ‘schadelijke en overlast veroorzakende’ konijnen rondom vakantiepark Landal Sluftervallei nu gevangen en verplaatst. Het is jammer dat de dieren niet gewoon mogen wonen in hun eigen gebied, maar in ieder geval blijven ze in leven. Ze zijn dan ook hard nodig om de krimpende populaties elders te versterken.
In april 2023 verleende de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord een ontheffing aan het vakantiepark om de konijnen te doden. Het vakantiepark zegt last te hebben van de knagers, die infrastructuur ondermijnen door gangen en gaten te graven. Daardoor zouden gevaarlijke situaties ontstaan, en men vond dat er geen andere optie was dan de dieren af te schieten.
Bezwaar tegen kogel als oplossing
Animals Rights ging samen met Fauna4Life tegen deze beslissing in bezwaar, maar dat werd afgewezen. Ook de vervolgprocedure tegen deze beslissing trof geen doel, waarop de organisaties in januari van dit jaar besloten in hoger beroep te gaan. De belangrijkste grond voor beroep is de status van de konijnenpopulatie op Texel, en in Nederland. Het konijn staat al sinds 2020 op de rode lijst van bedreigde diersoorten en is bovendien beschermd. Campagnecoördinator van Animal Rights Aysis Plet:
“Het Nederlandse beleid is zo ingericht dat woorden als ‘bedreigd’ en ‘beschermd’ eigenlijk geen meerwaarde hebben. Wat voor nut heeft het om een diersoort als ‘bedreigd’ of ‘beschermd’ te classificeren als het in de praktijk helemaal geen verschil maakt?”
Naast de bedreigde status van het konijn is volgens de eisers ook niet aangetoond dat afschot noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat er geen andere oplossingen zijn. De ontheffing is ook nog eens louter verleend op basis van argumenten en waarnemingen van de aanvrager zelf, Landal. Volgens de regels had een onafhankelijk ecoloog deugdelijk onderzoek hebben moeten doen naar de situatie. Dat is niet gedaan.
En dat terwijl het vakantiepark gelegen is naast een Natura-2000 gebied – de Duinen en Lage Land Texel. Dat is het leef- en natuurlijk verspreidingsgebied van het konijn. Kortom, reden genoeg om te stellen dat de ontheffing niet voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld in artikel 3.8 van de Wet Natuurbescherming.
Verhuizen in plaats van dood maken
Gelukkig heeft Landal nu besloten de konijnen niet te doden. In plaats daarvan gaan ze samen met Staatsbosbeheer de beestjes vangen en verplaatsen naar een gebied waar de populatie het moeilijk heeft. Hierop heeft de Omgevingsdienst besloten de ontheffing aan te passen. Dat betekent dat er weliswaar wordt ingegrepen, maar dat de konijnen niet worden gedood. Aysis Plet:
“Ondanks dat we het betreuren dat de konijnen niet in hun eigen leefgebied kunnen blijven wonen, waar wij te gast zijn, zijn we blij dat het afschot ze bespaard blijft.”
Advocate Cindy van de Ven van Utopie Advocaten staat de organisaties bij, en heeft de aangepaste ontheffing opgevraagd. Zodra het 100 procent zeker is dat de konijnen geen kogel hoeven te vrezen, beslissen Animal Rights en Fauna4Life of het hoger beroep kan worden afgebroken. Want zolang de ontheffing niet is aangepast is het in principe nog steeds toegestaan de konijnen te doden. En zijn ze alsnog het haasje.
Bron:
- Animal Rights
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
Inwoners Europese platteland willen strengere regulering jacht
©AnimalsToday.nl Laura Lancée