Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta, American en United hebben aangekondigd voortaan geen jachttrofeeën meer te vervoeren. De nieuwe maatregel houdt in dat lichaamsdelen van ‘the big five’ (olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard) per direct worden geweigerd.
Delta Airlines vliegt rechtstreeks op Zuid-Afrika; voor Amerikaanse jagers wordt het dan ook een stuk lastiger om hun trofeeën naar huis te laten vervoeren. Na de mededeling van Delta volgden persberichten van American (dat geen vluchten naar Afrika verzorgt), United Airlines (dat in Afrika alleen naar Nigeria vliegt) en Virgin Atlantic waarin zij dezelfde maatregel bekendmaakten.
Onlangs namen Lufthansa, Emirates, Singapore Airlines, Air France, Iberia, British Airways en Qantas dezelfde beslissing en bij KLM is dit verbod zelfs al sinds 1998 van kracht. South African Airways daarentegen nam in juli nog de onbegrijpelijke beslissing het in april ingestelde embargo op het vervoer van jachttrofeeën terug te draaien.
De aankondiging van de Amerikaanse maatschappijen volgt op de wereldwijde verontwaardiging die vorige week ontstond, nadat bekend werd dat de Amerikaanse tandarts Walter Palmer de geliefde leeuw Cecil in Zimbabwe had doodgeschoten. Trofeejacht, waarbij jagers grote bedragen betalen om een wild dier te doden en een lichaamsdeel (trofee) mee naar huis te nemen als verwerpelijk souvenir, is een doorn in het oog van velen. Het ziet ernaar uit dat de gruwelijke dood van Cecil de druppel was die de emmer deed overlopen. De verhitte publieke opinie speelt duidelijk een grote rol in deze besluitvorming.
Chris Green van Animal Legal Defense Fund:
“Er bestaat geen twijfel over dat het nieuws over Cecil de oorzaak is van de beleidswijziging bij Delta. Walter Palmer komt uit Minneapolis, de op twee na grootste hub in de Verenigde Staten voor Delta. Het is zeker niet ondenkbaar dat hij ervoor gekozen zou hebben de nationale oogappel van Zimbabwe te vervoeren met een vliegtuig van Delta.”
Vooral Amerikanen boeken jachtsafari’s in Afrika, het gaat om zo’n 15.000 mensen per jaar.
Bronnen: NRC.nl, TakePart.com & NYTimes.com ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde