Uit een opiniepeiling van Humane Society International (HSI) in Korea blijkt dat de meeste Zuid-Koreanen het eten van hondenvlees weigeren. Dit wijst erop dat er een groeiende steun is voor een verbod op de consumptie van honden.

geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen
Geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen | Foto: publiek domein

De enquête werd uitgevoerd in opdracht van Humane Society International Korea. Dit werd bekendgemaakt op de dag dat HSI Korea 170 honden redde van een hondenvleesboerderij in Haemi. De honden zullen naar de Verenigde Staten en Canada worden gebracht om daar een nieuw thuis te zoeken.

De belangrijkste uitkomsten van de enquête:

  • 84% van de Zuid-Koreanen heeft geen hondenvlees gegeten of zegt dat ze het in de toekomst niet willen consumeren;
  • 59% van de Zuid-Koreanen steunt het verbod op hondenvlees – een stijging van 24% vergeleken met 2017;
  • 57% van de Zuid-Koreanen is van mening dat de consumptie van hondenvlees een slechte weerslag heeft op Korea. In 2017 was dit nog 37%.
    .
geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen
Protest tegen hondenvleesconsumptie tijdens Olympische Winterspelen in Zuid-Korea | Foto: CARE – Coexistence of Animal Rights on Earth

Boer Kim zoekt hulp

De honden die door HSI werden gered, werden in smerige kooien op een hondenvleesboerderij gehouden, totdat boer Il-Hwan Kim om hulp vroeg na 40 jaar in de hondenvleesbranche te hebben gewerkt. Deze boerderij is de 17e die definitief is gesloten door de dierenbeschermingsgroep. Het verhaal van boer Kim wordt steeds bekender nu de populariteit van hondenvlees in Zuid-Korea afneemt. Hierdoor hebben boeren meer moeite om in hun levensonderhoud te voorzien.

Naast deze 170 honden, zijn er ook 26 honden gered uit eerdere reddingsoperaties. De honden konden kun tijdelijke onderkomen niet verlaten vanwege de reisbeperkingen door COVID-19. In totaal neemt HSI 196 honden mee uit Zuid-Korea op een vlucht, waaronder een poedel, labrador retriever en Koreaanse jindo’s.
.

#GNvdD: Jack en Nabi gered van hondenvleeshandel Zuid-Korea

Honden zoeken nieuw thuis in VS en Canada

Door de veiligheidsmaatregelen vanwege COVID-19 moest het Amerikaanse team van HSI twee weken in quarantaine in een hotel in Seoul. Omdat de adoptie van honden nog niet algemeen geaccepteerd is in Zuid-Korea, zullen HSI’s Shelter en Rescue partners de honden meenemen naar de VS en Canada om ze te matchen met een nieuwe eigenaar. Nara Kim, campagneleider voor hondenvlees bij HSI Korea zegt:

“Elke hondenvleesboerderij die ik heb bezocht, heeft een vreselijke stank van uitwerpselen en rottend voedsel. Maar deze hondenboerderij ruikt naar de dood. De omstandigheden zijn echt erbarmelijk. Toen we deze honden vonden, hadden ze blikken van totale wanhoop op hun gezicht die ons voor altijd zullen achtervolgen. Velen van hen zijn bedekt met pijnlijke zweren en wonden door verwaarlozing. Sommigen hebben ontstoken ogen en turen blindelings uit hun kooi. Ik ben dankbaar dat ze deze vreselijke plek zullen verlaten en eindelijk veterinaire zorg krijgen, hun ogen weer kunnen openen en deze hulpeloosheid nooit meer hoeven te doorstaan.”

Gezelschapsdieren

Uit de peiling blijkt dat de meeste Zuid-Koreanen geen hondenvlees eten. Een groeiende populatie ziet honden alleen als gezelschapsdieren, vooral jongeren. In de afgelopen twee decennia is het bezit van huisdieren een belangrijker onderdeel geworden van de Koreaanse samenleving. Naar schatting heeft 31 procent van de Koreaanse huishoudens (5,9 miljoen huishoudens) een hond. De stijging van de omgang met honden, vooral onder de jongere generaties, heeft geleid tot een grotere belangstelling voor dierenwelzijn en een afname van de acceptatie van het eten van hondenvlees.

geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen
Hondenvleesboerderij in Zuid-Korea | Foto: Animals Asia/flickr

Meer aandacht media voor wrede industrie

Het lijden van honden en de vreselijke omstandigheden op de hondenvleesboerderijen krijgt ook meer aandacht in de Zuid-Koreaanse media, wat heeft bijgedragen aan de steun voor een verbod op hondenvlees. De inspanningen van Koreaanse dierenwelzijnsgroepen en de campagne van HSI hebben ertoe bijgedragen dat deze wrede industrie in de schijnwerpers staat. Nara Kim:

“Meer mensen in Zuid-Korea zijn geïnteresseerd in dierenwelzijn en het milieu. Als ze op het nieuws beelden zien van het dierenleed op de hondenboerderijen of lezen over onthullingen over hondenvlees, zijn ze geschokt en overstuur. De onvermijdelijke daling van de verkoop van hondenvlees zorgt ervoor dat meer boeren een uitweg zoeken. HSI heeft als enige in het land een programma dat samenwerkt met hondenhouders om hen te helpen een nieuw leven te beginnen. We hopen dat de Koreaanse regering op termijn de hondenvleesindustrie voorgoed uit te faseren.”

geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen
Verkoop van hondenvlees op Zuid-Koreaanse markt | Foto: Gaël Chardon/Wikimedia

Steun verbod groeit onder Zuid-Koreanen

Zuid-Korea is het enige land dat op grote schaal intensief honden fokt voor menselijke consumptie. Er worden op jaarbasis naar schatting 2 miljoen honden grootgebracht op hondenvleesboerderijen. De honden leven onder verschrikkelijke omstandigheden en worden op brute wijze afgeslacht, meestal door elektrocutie of ophanging. HSI’s vicepresident Kelly O’Meara van campagnes voor gezelschapsdieren:

“Hoewel de meeste mensen in Zuid-Korea niet regelmatig hondenvlees eten en de steun voor een verbod groeit, zijn er nog duizenden boerderijen waar honden een hard bestaan hebben. Omdat er minder mensen honden willen eten, werken boeren samen met HSI om een oplossing te vinden.”

Feiten over hondenvlees:

  • Hondenvlees wordt het meest gegeten in de zomermaanden juli en augustus vanwege de zogenaamde helende eigenschappen tijdens de hete en vochtige maanden.
  • In 2018 werd het grootste hondenslachthuis van het land in Taepyeong gesloten. In 2019 volgde de sluiting van de Gupo markt voor hondenvlees in Busan (de tweede grootste van Zuid-Korea). In 2019 verklaarde de burgemeester van Seoul dat de stad ‘hondenslachtvrij’ is.
  • HSI heeft meer dan 2000 honden gered van 17 Zuid-Koreaanse hondenboerderijen. De boeren ondertekenen een contract van 20 jaar, waarin ze beloven geen honden of andere dieren meer zullen fokken.
    .
geen hondenvlees meer voor meeste Zuid-Koreanen
Honden bestemd voor consumptie | Foto: Soi Dog Foundation

Bronnen:

  • Humane Society International [1, 2 (pdf)]
  • Mirage News
  • Lees ook:
    .

Noord-Koreaanse honden geslacht door voedseltekorten

.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer